Karkówka w sosie barbecue z cebulą

Karkówka w sosie barbecue z cebulą
Karkówka w sosie barbecue z cebulą

Karkówka w sosie barbecue jest rewelacyjnym daniem obiadowym, które przyrządza się na patelni.

Pyszne, kruche mięso zamarynowane w sosie i dużej ilości przypraw, a do tego miękka cebula, która przesiąknięta jest sosem i aromatem potrawy.

Całość jest bardzo smaczna i aromatyczna.

 

Przepis na cztery plastry karkówki w sosie barbecue.

 

SKŁADNIKI:

4 plastry karkówki ( grubość około 2 cm )

3 łyżki sosu barbecue

1 łyżka ciemnego sosu sojowego

1/2 łyżeczki papryki ostrej

1 łyżeczka papryki słodkiej

1/2 łyżeczki papryki wędzonej

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1/2 łyżeczki tymianku

sól

3 łyżki oleju

4 cebule

PRZYGOTOWANIE:

Do miski włożyć sos barbecue, sos sojowy, paprykę ostrą, słodką i wędzoną, zioła prowansalskie i tymianek – wszystko dokładnie połączyć.

Plastry karkówki dokładnie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i włożyć do miseczki z przygotowaną marynatą.

Mięso dokładnie wymieszać w marynacie, aby było dokładnie nią pokryte, miseczkę nakryć i włożyć do lodówki na kilka godzin ( 3-4 godziny ).

Po podanym czasie wyjąć karkówkę z lodówki, przemieszać w miseczce.

Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć zamarynowane mięso.

Obsmażyć z dwóch stron, a następnie zdjąć mięso z patelni.

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie krążki.

Przełożyć na patelnię, na której smażyło się mięso, lekko posolić i smażyć kilka minut.

Do podsmażonej cebuli włożyć mięso, wlać około 200 ml wody i dusić na średnim ogniu do miękkości karkówki i cebuli, a także do odparowania większości płynu.

Karkówkę w sosie barbecue z cebulą podawać z ulubionymi dodatkami.

Karkówka w sosie barbecue z cebulą

Karkówka w sosie barbecue z cebulą

Karkówka w sosie barbecue z cebulą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.