Kapusta kiszona zasmażana

Kapusta kiszona zasmażana
Kapusta kiszona zasmażana

Kapusta kiszona zasmażana to idealny dodatek do dań mięsnych.

Świetnie komponuje się z golonką zarówno wieprzową jaki z indyka, a także z każdym rodzajem kotletów i pieczeni.

Moja propozycja to kapusta kiszona ze słoninką, który wytopi smalec, na którym kapusta będzie się smażyć, no i oczywiście przyprawy.

Bardzo prosta w przygotowaniu, mało składników, a smak rewelacyjny.

 

Przepis na średnią miseczkę kapusty kiszonej zasmażanej.

 

SKŁADNIKI:

300 g kapusty kiszonej

150 g słoniny

2 ziarna ziela angielskiego

2 liście laurowe

czarny pieprz mielony

1 łyżeczka cukru ( opcjonalnie )

1 szklanka wody

PRZYGOTOWANIE:

Słoninę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w drobną kosteczkę.

Kapustę kiszoną odcisnąć z soku i pokroić na drobne kawałki.

Do garnka włożyć słoninę i włączyć na średnią moc palnika, topić słoninę mieszając od czasu do czasu, a gdy skwarki będą już małe dodać odciśniętą i pokrojoną kiszoną.

Wlać szklankę wody, dodać ziele angielskie i liście laurowe.

Dusić na małym ogniu do miękkości kapusty ( w razie potrzeby dodać jeszcze trochę wody ).

Kapustę kiszoną zasmażaną doprawić czarnym pieprzem mielonym i opcjonalnie cukrem.

Kapusta kiszona zasmażana

Kapusta kiszona zasmażana

34 Replies to “Kapusta kiszona zasmażana”

  1. Moi angielscy goscie zawsze domagaja sie typowo polskich dan, mam z tym problem bo moj repertuar kulinarny nie jest specjalnie bogaty 🙂 ale teraz juz mam kolejna potrawe,ktora podam bez obaw :)) Jeszcze nigdy nie robilam takiej kapusty ale mam wrazenie ,ze to “Nigdy” juz nie wroci 🙂 pozdrawiam sredecznie,Renata i kolejny raz dziekuje za fajny przepis 🙂

    1. Robiłam z boczkiem świeżym, ale możesz też dodać mięso wieprzowe np łopatka, karkówka – tylko żeby było trochę bardziej tłuste i podsmażyć to na małej ilości smalcu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.