Kabanosy w cieście francuskim

Kabanosy w cieście francuskim
Kabanosy w cieście francuskim

Kabanosy w cieście francuskim to bardzo smaczna i banalnie prosta w przygotowaniu przekąska.

Świetnie sprawdzi się na spotkaniach z przyjaciółmi, ale też jak kolacja czy też coś do przegryzienia w ciągu dnia na ciepło lub na zimno będzie bardzo smacznym pomysłem.

Moje kabanosy zrobiłam w wersji długiej, ale równie fajnie będą wyglądały jako małe przekąski po uprzednim przekrojeniu ich na pół 🙂

Polecam przygotować 🙂

 

Przepis na 6 kabanosów w cieście francuskim.

 

SKŁADNIKI:

200 g ( 6 sztuk ) grubych kabanosów

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 jajko

1 łyżeczka czarnuszki

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto francuskie przekroić wzdłuż na sześć równych pasków.

Sześć grubych kabanosów pozawijać w ciasto francuskie – zawijać tak, aby ciasto delikatnie na siebie nachodziło.

Jajko rozkłócić i przesmarować zawinięte w ciasto francuskie kabanosy, a następnie oprószyć czarnuszką.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Na przygotowaną blaszkę poukładać kabanosy w cieście francuskim.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z przekąską i piec około 20 minut ( do lekkiego zarumienienia ) na funkcji grzania góra-dół.

Należy pilnować aby kabanosy zbyt mocno się nie spiekły.

Kabanosy w cieście francuskim podawać na gorąco lub na zimno.

Kabanosy w cieście francuskim

Kabanosy w cieście francuskim

Kabanosy w cieście francuskim

87 Replies to “Kabanosy w cieście francuskim”

  1. O prosze co za super pomysł o parówkach to słyszałam ale o kabanosach jeszcze nie 🙂 Parówki są za mdłe więc kabanos nadaje się do tego idealnie 🙂

    Buziaki:*

  2. Jak robiłam parówki w cieście francuskim to nigdy nie wpadłam na to, żeby je tak fantazyjnie owinąć – o wiele estetyczniej to wygląda 😀 W takiej słonej wersji ciasto francuskie mi baaardzo smakuje! 🙂

    1. ja ciasto francuskie lubię i na słodko i na słono 🙂 Kiedyś robiłam z parówkami, ale zdecydowanie bardziej wolę kabanosy, bo maja bardziej wyrazisty smak 🙂

  3. Kabanosy lubiłam pogryzać kiedy jeszcze miałam zęby. Ciasto francuskie jadałam pod postacią napoleonek(uwielbiam). Natomiast moja 38 letnia siostrzenica często robi parówki(tzw. flamastry) zawijane w cieście właśnie francuskim. Kiedyś zostałam poczęstowana i bardzo mi smakowało. Wierzę, że Twoje kabanosy smakują wybornie, tak jak wyglądają na zdjęciu. Ukłony.

    1. Dziękuję ślicznie Iwonko 🙂
      Kabanosy smakują rewelacyjnie, moim zdaniem bardziej wyraziście niż parówki i są mega pyszne 🙂
      Pozdrowionka serdeczne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.