Jabłka z żurawiną zapiekane pod kruszonką

Jabłka z żurawiną zapiekane pod kruszonką
Jabłka z żurawiną zapiekane pod kruszonką

Jabłka z żurawiną zapiekane pod kruszonką to pyszna propozycja na smaczny i szybki deser na ciepło, ale też na zimno.

Pyszne jabłuszka i żurawina, słodka kruszonka posypana płatkami migdałów, a całość zapiekana w piekarniku.

Deser smakujący jak szarlotka z przełamanym żurawiną smakiem, który podawać można bez dodatków lub z bitą śmietaną czy lodami.

Pyszna i łatwa w przygotowaniu propozycja deseru.

 

Przepis na formę o średnicy 25 cm.

 

SKŁADNIKI:

800 g jabłek

żurawina – garstka

płatki migdałów do oprószenia

Kruszonka:

2 łyżki masła

2 łyżki cukru

4 łyżki mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE:

Naczynie żaroodporne natłuścić.

Jabłka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w ćwiartki.

Wykroić gniazda nasienne i każdą ćwiartkę jabłka pokroić na mniejsze części.

Pokrojone jabłka przełożyć do przygotowanej, natłuszczonej formy.

Żurawiną posypać jabłuszka – jeśli kawałki żurawiny są duże należy najpierw je pokroić na mniejsze kawałki.

Do miski wsypać mąkę pszenną, dodać cukier, a także masło.

Wyrobić kruszonkę i posypać nią jabłka z żurawiną.

Kruszonkę oprószyć płatkami migdałów.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do nagrzanego piekarnika włożyć formę z deserem.

Jabłka z żurawiną pod kruszonką zapiekać przez 40 minut ( do zarumienienia ) na funkcji grzania góra-dół.

Jabłka z żurawiną zapiekane pod kruszonką

Jabłka z żurawiną zapiekane pod kruszonką

Jabłka z żurawiną zapiekane pod kruszonką

112 Replies to “Jabłka z żurawiną zapiekane pod kruszonką”

  1. Nigdy nie jadłam takiego połączenie – bardzo ciekawe ale a w połączeniu z kruszonką to musi być “niebo w gębie”. Brakuje tylko gałki domowych lodów ;D

  2. Odkąd zrobiłam rabarbar z truskawkami pod kruszonką – zakochałam się w tej formie podawania owoców 🙂 Połączenie słodko-kwaśne jak najbardziej w moim guście i z miłą chęcią wypróbuję – jak tylko będę miała taką możliwość 🙂

  3. Aniu, ponieważ nie robiłam tego deseru, postanowiłam zrobić w niedzielę. Jak można uprzyjemnić sobie życie, to czemu nie?
    Zasyłam serdeczności

    1. Ja nie mam czegoś takiego jak dania, czy desery sezonowe i jedyne co mnie ogranicza to dostępność niektórych świeżych owoców i warzyw zimą 😉
      A jabłuszka uwielbiam i mogę jeść codziennie pod różną postacią 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.