Gulasz z żołądków drobiowych

Gulasz z żołądków drobiowych
Gulasz z żołądków drobiowych

Gulasz z żołądków drobiowych ,,prześladował ” mnie od dawna, ale zawsze odkładałam przygotowanie go na kolejny dzień, czy tydzień.

W końcu nadszedł ten dzień kiedy nie było już odkładania. 🙂

Gulasz z żołądków drobiowych udał się znakomicie – mięsko miękkie, marchewka delikatna, a całość idealnie doprawiona.

Pycha! 🙂

 

Przepis na dwie porcje gulaszu z żołądków drobiowych.

 

SKŁADNIKI:

500 g żołądków kurczaka

2 cebule

1 marchew

2 łyżeczki słodkiej papryki

1/2 łyżeczki ostrej papryki

czarny pieprz mielony

sól

1 liść laurowy

2 ziarna ziela angielskiego

1 łyżeczka mąki pszennej

1 łyżka masła

2 łyżki oleju

1 ząbek czosnku

1 łyżka natki pietruszki + natka do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Żołądki dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na mniejsze kawałki.

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w piórka.

Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.

W garneczku rozgrzać dwie łyżki oleju i na gorący tłuszcz wsypać paprykę słodką i paprykę ostrą, chwilkę podsmażyć, aby wydobył się aromat przypraw.

Dodać pokrojoną w piórka cebulę i czosnek, posolić i zeszklić.

Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać pokrojone żołądki, chwilę podsmażyć.

Wlać dwie szklanki wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić do średniej miękkości mięsa – w razie potrzeby dodawać po trochę wody.

Marchew obrać, opłukać, pokroić w plasterki i dodać do gotującego się gulaszu, gotować do miękkości.

Na patelnię włożyć łyżkę masła, stopić i dodać mąkę pszenną, zasmażyć.

Do zasmażki dodać pół szklanki zimnej wody i stale mieszając zagotować, a następnie przelać do gulaszu.

Całość zagotować, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym, wsypać łyżkę natki pietruszki.

Gulasz z żołądków drobiowych podałam z kaszą pęczak i udekorowałam natką pietruszki.

Gulasz z żołądków drobiowych

Gulasz z żołądków drobiowych

3 Replies to “Gulasz z żołądków drobiowych”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.