Gulasz wieprzowy z batatami

Gulasz wieprzowy z batatami
Gulasz wieprzowy z batatami

Gulasz wieprzowy z batatami to moja kolejna propozycja na smaczne i rozgrzewające danie kiedy za oknem chłodno, szaro, buro i ponuro 🙂

Mięso wieprzowe, aromatyczne przyprawy, a dodatkowo czerwona papryka, czerwona fasola i bataty.

Bataty pomimo tego, że są słodkawymi ziemniakami świetnie komponują się w towarzystwie mięsa i pozostałych warzyw, a dodatek kminu rzymskiego sprawia, że całość smakuje wyjątkowo 🙂

Zachęcam do przygotowania tego pysznego jednogarnkowego dania 🙂

 

Przepis na 3-4 porcje dania Gulasz wieprzowy z batatami

 

SKŁADNIKI:

Marynata:

2 łyżki oliwy

1 płaska łyżeczka soli

1 lekko czubata łyżeczka papryki słodkiej

0,5 łyżeczki papryki ostrej

Dodatkowo:

0,5 kg mięsa wieprzowego ( u mnie karkówka )

1,5 litra bulionu mięsnego

2 łyżki oliwy z oliwek

1 papryka czerwona

1 duży batat ( około 500 g )

1 puszka czerwonej fasoli

0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

sól

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego

PRZYGOTOWANIE:

Mięso wieprzowe opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę średniej wielkości.

Do miski wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, wsypać sól, słodką i ostrą paprykę, dokładnie połączyć.

Do tak przygotowanej marynaty przełożyć  pokrojone w kostkę mięso, wymieszać tak aby całe mięso pokryło się marynatą i odstawić do lodówki na około godzinę.

Po podanym czasie marynowania mięsa do garnka wlać oliwę z oliwek i rozgrzać tłuszcz.

Na gorący tłuszcz włożyć zamarynowane mięso i dokładnie je obsmażyć, następnie wlać bulion mięsny.

Gotować na małej mocy palnika przez około 40 minut.

Paprykę czerwoną opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paseczki.

Bataty obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę średniej wielkości.

Fasolę czerwoną odsączyć z zalewy i przepłukać zimną wodą.

Po podanym czasie gotowania mięsa dodać paseczki papryki, pokrojone w kostkę bataty i odsączoną czerwoną fasolę.

Gotować na małej mocy palnika przez około 30 minut.

Gulasz doprawić do smaku solą, wsypać mielony kmin rzymski i dodać koncentrat pomidorowy.

Całość gotować jeszcze przez kilka minut.

Gulasz wieprzowy z batatami przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki 🙂

Gulasz wieprzowy z batatami

Gulasz wieprzowy z batatami

Gulasz wieprzowy z batatami

122 odpowiedzi do “Gulasz wieprzowy z batatami”

  1. W ubiegłym roku w moim wiklinowym koszu z warzywami zawsze można było znaleźć bataty. Ostatnio jakoś rzadziej przygotowuję dania z ich udziałem, ale Twój gulasz jest bardzo kuszący:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.