Gulasz meksykański z czarną fasolą

Gulasz meksykański z czarną fasolą
Gulasz meksykański z czarną fasolą

Jeśli tak jak ja lubicie gulasz,a smaki kuchni meksykańskiej to jedne z Waszych ulubionych to polecam wypróbować ten pyszny gulasz meksykański z czarną fasolą 🙂

Jest to bardzo smaczne danie z mięsem wieprzowym o charakterystycznym, lekko pikantnym smaku i aromacie kminu rzymskiego.

Gulasz meksykański z czarną fasolą to świetny pomysł na pyszny i aromatyczny obiad jednogarnkowy.

 

Przepis na około trzy porcje gulaszu meksykańskiego z czarną fasolą.

 

SKŁADNIKI:

400 g mięsa wieprzowego – łopatki

3 łyżki oleju

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 marchew

1 papryka czerwona

1 puszka czarnej fasoli

1/2 puszki kukurydzy

1/2 puszki pomidorów

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka papryki słodkiej

1/2 łyżeczki papryki ostrej

szczypta chili

1 łyżeczka kminu rzymskiego

sól

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.

Czosnek obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w paseczki.

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę.

Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć pokrojoną cebulę i czosnek, zeszklić.

Dodać mięso pokrojone w kostkę, wsypać paprykę słodką, paprykę ostrą, chili, sól i podsmażyć.

Marchew obrać, opłukać i pokroić w plasterki, a następnie dodać do podsmażonego z cebulą mięsa.

Wlać pół litra wody i gotować na małym ogniu do średniej miękkości.

Paprykę czerwoną oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki i dodać do gotującego się gulaszu.

Czarną fasolę opłukać, dodać do potrawy, następnie dodać pomidory z puszki wraz z sokiem, koncentrat pomidorowy i kmin rzymski, doprawić do smaku solą i jeśli trzeba ponownie odrobiną chili.

Gotować do miękkości składników dodając po koniec gotowania kukurydzę konserwową.

Gulasz meksykański z czarna fasolą podawać z domowym pieczywem lub bułkami.

Gulasz meksykański z czarną fasolą

Gulasz meksykański z czarną fasolą

Gulasz meksykański z czarną fasolą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.