Grochówka wojskowa

Grochówka wojskowa
Grochówka wojskowa

Najlepsza grochówka to grochówka wojskowa – jest to rzecz oczywista i bezsporna. 🙂

Grochówka wojskowa musi być gotowana na wędzonych kościach, bez żadnej włoszczyzny, ale z dużą ilością majeranku, no i koniecznie kawałek kiełbasy.

Taką grochówkę lubię najbardziej i chociaż nigdy w wojsku nie byłam to taką właśnie znam z festynów i pikników, a w późniejszym czasie z własnej kuchni.

Mój idealny przepis na grochówkę wojskową – wypróbujcie i oceńcie.

 

Przepis na około 6-8 porcji grochówki wojskowej

 

SKŁADNIKI:

800 g kości wędzonych ( najlepiej od schabu lub żeberka )

300 g grochu całego

300 g grochu łuskanego

500 g ziemniaków

sól

1 opakowanie ( 7 g ) majeranku

2-3 laski kiełbasy podwędzanej

PRZYGOTOWANIE:

Kości wędzone dokładnie opłukać, przełożyć do garnka i zalać wodą.

Wsypać całe kulki grochu, posolić ( z solą oszczędnie ponieważ kości są wędzone, a więc puszczą sól ) i gotować około godziny.

Po tym czasie wsypać groch łuskany i nadal gotować ( około 30 minut ).

W trakcie gotowanie dodawać wodę redukując w ten sposób stopień gęstości grochówki.

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na średniej wielkości kostkę.

Po podanym czasie gotowania sprawdzić, czy mięso i groch jest miękki.

Wyjąć ugotowane mięso z grochówki.

Dodać ziemniaki, dosolić jeśli jest potrzeba i wsypać majeranek.

Kiełbasę w laskach pokroić na mniejsze kawałki i dodać do gotującej się zupy.

Mięso obrać od kości, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do grochówki.

Grochówkę wojskową gotować do miękkości ziemniaków.

Grochówka wojskowa
Grochówka wojskowa

2 Replies to “Grochówka wojskowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.