Gotowane klopsiki czosnkowe zapiekane z brokułami

Gotowane klopsiki czosnkowe zapiekane z brokułami
Gotowane klopsiki czosnkowe zapiekane z brokułami

Gotowane klopsiki czosnkowe zapiekane z brokułami smaczne danie mięsne, które idealnie pasuje jako obiad lub kolacja.

Aromatyczne klopsiki, miękkie brokuły, a całość w smacznym sosie śmietanowo-czosnkowym.

Gotowane klopsiki czosnkowe zapiekane z brokułami to świetne urozmaicenie dla klopsików gotowanych z sosem, ale też dla zapiekanek z mięsem mielonym.

Gorąco zachęcam do przygotowania 🙂

 

Przepis na około 3 porcje dania Gotowane klopsiki czosnkowe zapiekane z brokułami

 

SKŁADNIKI:

Klopsiki:

0,5 kg mięsa mielonego ( drobiowe lub wieprzowe )

2 ząbki czosnku

1 jajko

sól

pieprz czarny mielony

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

kajzerka lub tarta bułka

Sos:

4 łyżki jogurtu naturalnego

0,5 szklanki śmietanki 30%

sól

pieprz czarny mielony

2 ząbki czosnku

1 jajko

Dodatkowo:

bulion mięsny lub warzywny

1 brokuł

płatki migdałów

Asystentka Online - wirtualna asystentka

PRZYGOTOWANIE:

Klopsiki – mięso mielone przełożyć do miseczki.

Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę, a następnie dodać do mięsa.

Wbić jajko, dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym.

Masę mięsną wyrobić dodając w trakcie wyrabiania uprzednio namoczoną i odciśniętą kajzerkę lub tartą bułkę.

Z wyrobionej masy mięsnej uformować klopsiki ( u mnie 9 sztuk ).

Bulion zagotować i do gotującego się bulionu włożyć uformowane klopsiki.

Gotować kilka minut na małej mocy palnika, a następnie wyjąć na talerz.

Brokuł podzielić na małe różyczki i ugotować na średnio miękko w lekko osolonej wodzie.

Po ugotowaniu ostrożnie wyjąć z wody i odsączyć.

Sos – do miseczki przełożyć jogurt naturalny i wlać śmietankę.

Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do jogurtu i śmietany.

Wbić jajko, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym.

Dokładnie połączyć.

Na dno naczynia żaroodpornego wylać część sosu ( ilość taka żeby dno było tylko lekko zakryte ).

Wyłożyć klopsiki, następnie różyczki brokuła.

Pozostałym sosem polać klopsiki omijając brokuły.

Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć naczynie z potrawą.

Gotowane klopsiki czosnkowe zapiekane z brokułami piec przez około 30 minut.

Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni.

Po upieczeniu danie wyjąć z piekarnika.

Przed podaniem gotowane klopsiki czosnkowe zapiekane z brokułami posypać płatkami migdałów.

Gotowane klopsiki czosnkowe zapiekane z brokułami

Gotowane klopsiki czosnkowe zapiekane z brokułami

Gotowane klopsiki czosnkowe zapiekane z brokułami

135 odpowiedzi do “Gotowane klopsiki czosnkowe zapiekane z brokułami”

          1. W czasie kiedy musiałam wybierać nieco bardziej odtłuszczone wersje to zamiast jogurtu i śmietany wybierałam bardziej płynny jogurt naturalny lub rozcieńczałam go mlekiem 🙂

  1. Kiedy czytuję Twoje posty, to czasami żałuję, że już nie gotuję, bo z wózka ciężej. Są jednak tacy,których inspirujesz, więc pisz jak najczęściej. Pozdrawiam Ciebie i Sławka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.