Golonka po bawarsku

Golonka po bawarsku
Golonka po bawarsku

Golonka po bawarsku dzisiaj gości na moim stole 🙂

Znana chyba każdemu potrawa, która chociaż bardzo smaczna to niestety do dań fit nie należy, ale coś za coś 😉

Miękkie mięso, które dodatkowo przesiąknięte jest aromatycznymi przyprawami i ta chrupiąca skórka…pycha.

Osobom, które są na diecie i wysokokalorycznych dań unikają proponuję zamknąć oczy 😉

Pozostałym gorąco polecam 🙂

 

Przepis na dwie porcje dania Golonka po bawarsku

 

SKŁADNIKI:

2 średnie golonki ( około 600 g sztuka )

woda

łyżka soli

2 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

6 ziaren czarnego pieprzu

Marynata:

2 szklanki ciemnego piwa

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki ostrej papryki

2 łyżeczki czosnku granulowanego

2 łyżeczki kminku

4 łyżki miodu

Asystentka Online - wirtualna asystentka

PRZYGOTOWANIE:

Golonki dokładnie oczyścić, opłukać i przełożyć do dużego garnka.

Zalać wodą – taka ilość żeby golonki były zakryte podczas gotowania i wstawić na średniej mocy palnika.

Po zagotowaniu zmniejszyć na małą moc palnika, usunąć szum i dodać łyżkę soli, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i ziarna pieprzu.

Gotować dwie godziny pilnując aby była odpowiednia ilość wody, czyli taka by golonki mogły być zakryte.

Sprawdzić widelcem czy golonki są miękkie, wyjąc z wody i pozostawić do wystudzenia.

Przestudzone golonki ponacinać nożem.

Wszystkie składniki na marynatę przełożyć do miski i dokładnie wymieszać, a następnie do przygotowanej marynaty włożyć chłodne, ponacinane golonki i dokładnie je nią pokryć.

Odstawić na około godzinę.

Po podanym czasie przełożyć zamarynowane golonki do naczynia żaroodpornego wlewając także marynatę z miski.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć naczynie z mięsem i piec przez około 50 minut.

Co jakiś czas ( średnio co 10-15 minut ) polewać golonki marynatą, z którą się zapiekają.

Po upieczeniu podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie Golonka po bawarsku podana została z chrzanem i kapustą z dużą ilością kminku 🙂

Golonka po bawarsku

Golonka po bawarsku

Golonka po bawarsku

86 odpowiedzi do “Golonka po bawarsku”

  1. Ja wszystko robie podobnie tylko zapiekami w glinianym naczyniu około 2 godz w 160 stopniach. Jest bardzo krucha i chrupiaca skórka. Pozdrawiam

  2. Ja nie lubię golonki ale mój chłopak i jego mam bardzo lubią. 🙂 Faktem jest jednak, że mięso jest naprawdę miękkie gdy jest dobrze zrobiona. Odpowiednie dodatki robią swoje. Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.