
Golonka po bawarsku dzisiaj gości na moim stole 🙂
Znana chyba każdemu potrawa, która chociaż bardzo smaczna to niestety do dań fit nie należy, ale coś za coś 😉
Miękkie mięso, które dodatkowo przesiąknięte jest aromatycznymi przyprawami i ta chrupiąca skórka…pycha.
Osobom, które są na diecie i wysokokalorycznych dań unikają proponuję zamknąć oczy 😉
Pozostałym gorąco polecam 🙂
Przepis na dwie porcje dania Golonka po bawarsku
SKŁADNIKI:
2 średnie golonki ( około 600 g sztuka )
woda
łyżka soli
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
6 ziaren czarnego pieprzu
Marynata:
2 szklanki ciemnego piwa
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżeczki kminku
4 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE:
Golonki dokładnie oczyścić, opłukać i przełożyć do dużego garnka.
Zalać wodą – taka ilość żeby golonki były zakryte podczas gotowania i wstawić na średniej mocy palnika.
Po zagotowaniu zmniejszyć na małą moc palnika, usunąć szum i dodać łyżkę soli, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i ziarna pieprzu.
Gotować dwie godziny pilnując aby była odpowiednia ilość wody, czyli taka by golonki mogły być zakryte.
Sprawdzić widelcem czy golonki są miękkie, wyjąc z wody i pozostawić do wystudzenia.
Przestudzone golonki ponacinać nożem.
Wszystkie składniki na marynatę przełożyć do miski i dokładnie wymieszać, a następnie do przygotowanej marynaty włożyć chłodne, ponacinane golonki i dokładnie je nią pokryć.
Odstawić na około godzinę.
Po podanym czasie przełożyć zamarynowane golonki do naczynia żaroodpornego wlewając także marynatę z miski.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.
Do gorącego piekarnika włożyć naczynie z mięsem i piec przez około 50 minut.
Co jakiś czas ( średnio co 10-15 minut ) polewać golonki marynatą, z którą się zapiekają.
Po upieczeniu podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie Golonka po bawarsku podana została z chrzanem i kapustą z dużą ilością kminku 🙂
o masakra, ja uwielbiam golonkę, muszę przyrządzić!
Zrób koniecznie 🙂
Smacznego 🙂
Dziękuję 🙂
Robiłam niedawno. Pycha!
Oj tak, jest pyszna taka goloneczka 🙂
Za golonką nie przepadam, ale może skuszę się i zrobię na nadchodzące święto.
Zrób, a ja mam nadzieję, że znajdzie swoich zwolenników na Twoim stole 😊
To zdecydowanie nie moje smaki, a jednak wygląda to tak apetycznie, że gdyby ktoś mi takie danie podał to z pewnością bym spróbowała 😉
Cieszę się, że byś spróbowała 😊
Ale bym jadła!!!! MNIAM!!
Cieszę się Marzenko 😊😊😊
Wygląda naprawdę pysznie ☺
Dziękuję bardzo 😊
Aniu i znów skorzystam z przepisu mąż akurat bardzo lubi
Bardzo się cieszę i oczywiście polecam 😊
a wiesz ze nigdy nie jadlam
Powinnaś wypróbować 😊
Aniu, oczy nie zamykam, bo nie lubię, a i u mnie w rodzinie golonkę lubi tylko tato 🙂
Golonkę nie każdy lubi, więc rozumiem 😊
Osobiście nie przepadam za golonką , ale pokażę przepis mamie 🙂
Pokaż koniecznie 😊
o jeju jak ja lubię golonkę <3 dawno nie jadłam.
Musisz nadrobić zaległości 😊
Muszę zrobić, takiej ochoty mi narobiłaś 🙂
Zrób koniecznie 🙂 Smakuje świetnie 🙂
Aniu goloneczka wygląda bardzo smacznie.
Pozdrawiam 😀
Dziękuję ślicznie Danusiu i również pozdrawiam 🙂
Raczej nie dla mnie, ale wiem, że taka golonka ma wielu fanów 🙂
To prawda – są ludzie, którzy nie przepadają i tacy, którzy uwielbiają 🙂
Akurat za goloneczką nie przepadam, ale mój luby był by zachwycony 😀
W takim razie może przygotujesz 🙂
Ja tam nie zamykam oczu, zapisuję przepis i robię w najbliższy weekend 🙂 właśnie to jest to co chciałam 😉 dzięki Aniu!
Bardzo się cieszę, że nie zamykasz oczu i robisz 🙂
aż mi zapachniało ; ale bym sobie zjadła
Zachęcam do przygotowania 🙂
Solidna porcja! Wygląda pysznie <3
Dziękuję ślicznie 🙂
Dawno nie jadłam takiej goloneczki 🙂
Gorąco zachęcam do nadrobienia zaległości 🙂
ja za golonką nie przepadam jakoś:)
Nie każdy lubi 🙂
Uwielbiam taką golonkę, mój teść taką robi….mistrzostwo!
Na pewno robi mega pyszną golonkę 🙂
na zimny dzień danie idealne:)
Zgadza się 🙂
J osobiście nie przepadam za golonką, ale mój tata to by się ucieszył 🙂
W takim razie może przygotujesz dla Taty? 🙂
Udaję, że nie widzę bo jestem na diecie, haha.
Udawaj, udawaj 😉
Aniu! Uwielbiam Golonkę, Już czuje jej zapach – Pozdrawiam Serdecznie – Krysia
Ja też golonkę bardzo lubię 🙂 Jest pyszna 🙂
Pozdrowionka serdeczne 🙂
Aniu widzę ze u Ciebie oktoberfest 😉 goloneczka wygląda wybornie 🙂
Dziękuję kochana 🙂
Ja bym nie wytrzymal odrazu taką z wody bym zjadł gotowana 🙂
Taka też jest smaczna, ale ja bardzo lubię podpieczoną skórkę, więc cierpliwie czekałam 🙂
Mój mąż byłby zadowolony z takiego obiadu 🙂
Bardzo się ciesze i zachęcam do zrobienia 🙂
Już lecę do mìęsnego… Jedynie pytanie o kapustę – czy kiszona jest gotowana czy na surowo???
Kapustę jak kto lubi 😉 Mój Mężuś lubi kiszoną lekko podgotowaną, więc taką dostał 😉
Bardzo lubię golonkę mniamm 🙂
Ja również bardzo lubię 🙂
Ja wszystko robie podobnie tylko zapiekami w glinianym naczyniu około 2 godz w 160 stopniach. Jest bardzo krucha i chrupiaca skórka. Pozdrawiam
W glinianym naczyniu też często robię, ale wolałam użyć naczynia żaroodpornego, bo więcej ludzi takie posiada 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Golonka to nie nasze klimaty ale nasz tato byłby zachwycony 😀
W takim razie może dla Taty zrobicie? 🙂
Oj ja chyba bym nie przełkną :p
Wiem, wiem… To nie Twoje smaki 🙂
Bardzo apetyczne!!! Niestety z jedzeniem kapusty muszę się jeszcze wstrzymać, bo karmię…
Za jakiś czas będziesz mogła i wtedy nadrobisz zaległości 🙂
Smaki mojego Połówka. Obowiązkowo z kapustą 🙂
Dokładnie tak, kapusta musi być 🙂
Aniu, na tę golonkę mój mąż wpadnie do Ciebie!
Pozdrawiam:)
Ok, jesteśmy umówieni 😉
Przyznam, że golonka to moja zmora.. kiedyś jadłam przepyszną i do tego ideału dążę, ale średnio mi wychodzi. Z chęcią wypróbuję Twój przepis 🙂
Wypróbuj, a ja mam nadzieję, że moja wersja będzie Ci smakować 🙂
Aniu, uwierzysz, że ja nigdy jeszcze nie jadłam golonki???
Hmmm… czas to nadrobić :D!!!
Musisz to koniecznie zmienić i wypróbować 🙂
Ja nie lubię golonki ale mój chłopak i jego mam bardzo lubią. 🙂 Faktem jest jednak, że mięso jest naprawdę miękkie gdy jest dobrze zrobiona. Odpowiednie dodatki robią swoje. Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
To prawda, że golonka musi być dobrze zrobiona żeby była smaczna, no i dodatki również są istotne 🙂
Dobra pora roku na dobrą golonkę. Chociaż, ciągle ciepło a golonki z twojego przepisu się chce, Aniu:)
To ciepło już długo nie potrwa, a przepis kochana zapisz, bo warto przygotować goloneczkę 🙂
Ja golonki nie lubię, ale domownicy bardzo, więc pewnie dla nich zrobię 🙂
Zrób, bo smakuje pysznie, a może i Ty jak posmakujesz w takim wydaniu zaczniesz lubić 🙂
Bardzo pożywne i z pewnością pyszne danie 🙂 Sama nie przepadam za golonką, ale niejedna osoba będzie zachwycona takim obiadem 😀
Nie każdy lubi golonkę, ale jak lubi to powinien się przepis spodobać 🙂