Golonka z indyka w ziołach

Golonka z indyka w ziołach
Golonka z indyka w ziołach

Golonka z indyka w ziołach – smaczna, nietłusta i bardzo aromatyczna goloneczka pieczona w piekarniku.

Golonka jest soczysta, smakuje rewelacyjnie, a czas potrzebny do jej przygotowania jest niewielki.

Czas oczekiwania na zamarynowanie i upieczenie to łącznie kilka godzin, ale smakuje tak pysznie, że warto poczekać 🙂

Jest to wyśmienite danie obiadowe na każdą okazję.

 

Przepis na dwie golonki z indyka w ziołach.

 

SKŁADNIKI:

2 golonki z indyka

1 łyżeczka suszonej cebuli

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżeczka rozmarynu

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka papryki ostrej

1 łyżeczka papryki wędzonej

1 łyżeczka natki pietruszki

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego

PRZYGOTOWANIE:

Golonki z indyka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie ponacinać z dwóch stron ( po dwa głębokie nacięcia ).

Do miski wsypać suszoną cebulę, czosnek granulowany, rozmaryn, sól, natkę pietruszki, czosnek niedźwiedzi, paprykę słodką, ostrą i wędzoną.

Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać, a następnie natrzeć nimi ponacinane golonki z indyka wcierając przyprawy również w nacięcia.

Tak przygotowane mięso włożyć do lodówki na minimum godzinę.

Po podanym czasie zamarynowane golonki przełożyć do naczynia żaroodpornego i nakryć pokrywką.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i do gorącego piekarnika włożyć przygotowane mięso.

Piec pod przykryciem przez 45 minut na funkcji grzania góra-dół, a następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać golonkę jeszcze 15 minut.

Golonkę z indyka w ziołach podawać z ulubionymi dodatkami.

Golonka z indyka w ziołach

Golonka z indyka w ziołach

Golonka z indyka w ziołach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.