
Golonka z indyka w musztardzie i miodzie pieczona w piekarniku, a dokładnie w folii.
Soczyste, miękkie mięso, chrupiąca skórka i rewelacyjny smak przypraw, a całość banalnie prosta w przygotowaniu, bo jak większość dań pieczonych w folii golonka robi się przy naszym minimalnym nakładzie pracy.
Wystarczy jedynie zamarynować mięso, a następnie włożyć do piekarnika i odczekać ustalony czas pieczenia, aby móc cieszyć się jej genialnym smakiem 🙂
Przepis na dwie golonki z indyka w musztardzie i miodzie pieczona w piekarniku.
SKŁADNIKI:
2 golonki z indyka
2 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
2 łyżki musztardy sarepskiej
2 łyżki miodu naturalnego płynnego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wlać sos sojowy jasny i ciemny, dodać miód naturalny i wymieszać.
Dodać musztardę, paprykę słodką i paprykę ostrą, całość dokładnie połączyć.
Golonki z indyka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i włożyć do marynaty.
Obracać mięso kilka razy w marynacie, aby dotarła do każdego zakamarka mięsa.
Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin ( optymalnie na całą noc ), aby golonka mogła dobrze przejść smakiem i aromatem marynaty.
Po kilku godzinach wyjąć golonkę z lodówki, ponownie poobracać w marynacie.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Przełożyć mięso do rękawa foliowego, zapiąć, wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków zrobić w woreczku kilka dziurek i przełożyć folię z mięsem na blaszkę.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 75 minut na funkcji grzania góra-dół.
10 minut przed końcem pieczenia można ostrożnie rozciąć foliowy rękaw wzdłuż, żeby golonka mogła się podpiec.
Golonkę z indyka w musztardzie i miodzie pieczoną w piekarniku podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie zasmażana kapusta i ziemniaki.