
Gołąbki z piekarnika w sosie pomidorowym to lżejsza i mniej pracochłonna wersja tradycyjnych gołąbków, bo odchodzi nam czas pieczenia na patelni i pilnowania potrawy podczas gotowania.
Przygotowuje się jak tradycyjne gołąbki, wkłada do naczynia żaroodpornego, zalewa sosem pomidorowym, który jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu i wkłada do piekarnika, a za półtorej godzinki gołąbki z piekarnika w sosie pomidorowym są gotowe do podania.
Bez tłuszczu, bez zapachu smażonego, tylko soczyste mięsko i miękka, ale chrupiąca kapusta.
Polecam wypróbować jako ciekawą i smaczną odmianę tradycyjnie przyrządzanych gołąbków. 🙂
Przepis na osiem gołąbków z piekarnika w sosie pomidorowym.
SKŁADNIKI:
1 główka świeżej kapusty ( około 2,5 kg )
400 g wieprzowego mięsa mielonego – łopatka lub karkówka
0,75 szklanki ugotowanego ryżu
1 średnia cebula
2 łyżki tartej bułki
sól
pieprz czarny mielony
1 łyżeczka majeranku
1 puszka pomidorów bez skóry
PRZYGOTOWANIE:
Z kapusty wykroić głąb, oderwać wierzchnie liście, opłukać.
W dużym garnku zagotować wodę, włożyć kapustę i gotować kilka minut.
Ostrożnie odrywać liście i odkładać na talerz.
Z oderwanych liści kapusty usunąć zgrubienia.
Mięso mielone włożyć do miseczki.
Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, drobno posiekać i dodać do mięsa.
Do mięsa i cebuli dodać tartą bułkę, wymieszać, a następnie doprawić solą i czarnym, mielonym pieprzem.
Mięso dokładnie wyrobić, uformować w kulki ( 8 sztuk ).
Na liściu kapusty układać mięsną kulkę i składać liść zaczynając od boków, następnie rolować jak krokiety.
Naczynie żaroodporna natłuścić.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kilka liści kapusty, a na liście ułożyć gołąbki.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Pomidory z puszki zblendować, dodać 0,25 szklanki wody, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, dokładnie wymieszać i zalać ułożone w naczyniu żaroodpornym gołąbki.
Naczynie przykryć pokrywką lub dokładnie owinąć folią aluminiową.
Gołąbki w sosie pomidorowym włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 1,5 godziny na funkcji grzania góra-dół.