Gołąbki z piekarnika w sosie pomidorowym

Gołąbki z piekarnika w sosie pomidorowym
Gołąbki z piekarnika w sosie pomidorowym

Gołąbki z piekarnika w sosie pomidorowym to lżejsza i mniej pracochłonna wersja tradycyjnych gołąbków, bo odchodzi nam czas pieczenia na patelni i pilnowania potrawy podczas gotowania.

Przygotowuje się jak tradycyjne gołąbki, wkłada do naczynia żaroodpornego, zalewa sosem pomidorowym, który jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu i wkłada do piekarnika, a za półtorej godzinki gołąbki z piekarnika w sosie pomidorowym są gotowe do podania.

Bez tłuszczu, bez zapachu smażonego, tylko soczyste mięsko i miękka, ale chrupiąca kapusta.

Polecam wypróbować jako ciekawą i smaczną odmianę tradycyjnie przyrządzanych gołąbków. 🙂

 

Przepis na osiem gołąbków z piekarnika w sosie pomidorowym.

 

SKŁADNIKI:

1 główka świeżej kapusty ( około 2,5 kg )

400 g wieprzowego mięsa mielonego – łopatka lub karkówka

0,75 szklanki ugotowanego ryżu

1 średnia cebula

2 łyżki tartej bułki

sól

pieprz czarny mielony

1 łyżeczka majeranku

1 puszka pomidorów bez skóry

PRZYGOTOWANIE:

Z kapusty wykroić głąb, oderwać wierzchnie liście, opłukać.

W dużym garnku zagotować wodę, włożyć kapustę i gotować kilka minut.

Ostrożnie odrywać liście i odkładać na talerz.

Z oderwanych liści kapusty usunąć zgrubienia.

Mięso mielone włożyć do miseczki.

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, drobno posiekać i dodać do mięsa.

Do mięsa i cebuli dodać tartą bułkę, wymieszać, a następnie doprawić solą i czarnym, mielonym pieprzem.

Mięso dokładnie wyrobić, uformować w kulki ( 8 sztuk ).

Na liściu kapusty układać mięsną kulkę i składać liść zaczynając od boków, następnie rolować jak krokiety.

Naczynie żaroodporna natłuścić.

Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kilka liści kapusty, a na liście ułożyć gołąbki.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Pomidory z puszki zblendować, dodać 0,25 szklanki wody, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, dokładnie wymieszać i zalać ułożone w naczyniu żaroodpornym gołąbki.

Naczynie przykryć pokrywką lub dokładnie owinąć folią aluminiową.

Gołąbki w sosie pomidorowym włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 1,5 godziny na funkcji grzania góra-dół.

Gołąbki z piekarnika w sosie pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.