Frytki z batatów

Frytki z batatów
Frytki z batatów

Frytki z batatów w lekkiej, pieczonej wersji.

Pieczone w piekarniku, a nie smażone w głębokim tłuszczu są pyszną i dużo zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych frytek.

Aromatyczne dzięki przyprawom, delikatne w smaku i łatwe w przygotowaniu.

Bez zapachu smażenia w kuchni 🙂

Frytki z batatów to bardzo smaczna i dużo zdrowsza wersja frytek 🙂

 

Przepis na około 3 porcje Frytek z batatów

 

SKŁADNIKI:

1 kg batatów

3 łyżki oliwy z oliwek

1/4 łyżeczki papryki ostrej

1/2 łyżeczki papryki słodkiej

1 łyżeczka tymianku

sól

PRZYGOTOWANIE:

Bataty obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić najpierw w grube plastry, a następnie każdy plaster w paski – na kształt frytek.

Blachę ( wkład piekarnika ) wyłożyć papierem do pieczenia.

Na tak przygotowanej blaszce równomiernie rozłożyć frytki z batatów.

Do miseczki wlać oliwę z oliwek, wsypać paprykę słodką i paprykę ostrą, dokładnie wymieszać.

Przygotowaną mieszanką przesmarować wyłożone na blaszce frytki ( oliwa zapobiegnie wysuszaniu frytek i pozwoli ziemniakom ładnie się podpiec ).

Posypać tymiankiem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z frytkami i piec przez około 30 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu frytki z batatów wyjąć, posoli i od razu podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie sos tatarski i ketchup 🙂

Frytki z batatów

Frytki z batatów

69 odpowiedzi do “Frytki z batatów”

  1. Chyba słodkiej papryki już bym nie dawała ze względu na słodycz batatów, ale wędzona czemu nie i ostra obowiązkowo (tak jak podałaś w przepisie). Chętnie bym spróbowała;)

    1. A u nas bardziej sprawdza się wersja z papryką słodką 🙂 Zwłaszcza, że połączona z ostrą niweluje ostrość, a ostra nieco podkręca smak słodkiej 🙂

  2. Pamiętam jak pierwszy raz upiekłam takie frytki. Była to też moja pierwsza styczność z batatem i z uwagi na jego dość oryginalny smak wykrzywiłam się od spróbowania jednej takiej frytki 😉 ale po czasie się do niego przekonałam i pieczone frytki z batatów to teraz moja słabość 🙂

  3. Uwielbiam odkąd je spróbowałam i często po nie sięgam, nawet dzieci lubią 🙂 wcześniej robiłam bez oliwy/oleju ale teraz lekko nia skraplam i sa dużo smaczniejsze, a piekę tak samo 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.