Filet z indyka z cieciorką

Filet z indyka z cieciorką
Filet z indyka z cieciorką

Filet z indyka z cieciorką to moja kolejna propozycja na bardzo smaczne danie jednogarnkowe, a że podałam je w słoiczku można nazwać jednosłoikowe 😉

Soczyste mięso i warzywa, które są miękkie, ale nie rozgotowane, a całość doprawiona papryką słodką i ostrą, a także aromatycznym cząbrem.

Filet z indyka z cieciorką to pyszne, szybkie i sycące danie idealne na każdy dzień.

Polecam 🙂

 

Przepis na cztery porcje filetu z indyka z cieciorką.

 

SKŁADNIKI:

300 g filetu  z indyka

2 średnie cebule

1 duży ząbek czosnku

1 średnia cukinia

2 duże pomidory

1 puszka cieciorki

2 łyżki oleju do smażenia

1 łyżka jasnego sosu sojowego

1/2 łyżeczki papryki słodkiej

1/4 łyżeczki papryki ostrej

1 łyżeczka czubata cząbru

czarny pieprz mielony

sól

1 szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego ewentualnie wody

PRZYGOTOWANIE:

Filet z indyka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w średniej wielkości kostkę.

Do miseczki wlać sos sojowy jasny, wsypać pół łyżeczki papryki słodkiej i ćwierć łyżeczki papryki ostrej, wymieszać.

Do tak przygotowanej marynaty przełożyć pokrojone mięso indyka i całość dokładnie wymieszać, a następnie odstawić na minimum godzinę do lodówki.

Cebulę i ząbek czosnku obrać, opłukać, osuszyć i pokroić – cebulę w kostkę, a czosnek posiekać na drobno.

Na patelni rozgrzać olej, na gorący tłuszcz włożyć pokrojoną cebulę i czosnek, zeszklić.

Do zeszklonej z czosnkiem cebuli dodać zamarynowany filet z indyka, podsmażyć.

Cukinię opłukać, osuszyć i nie obierając ze skóry pokroić w kostkę.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę.

Cukinię i pomidory przełożyć do potrawy, krótko przesmażyć, następnie wlać szklankę bulionu lub wody i dodać cieciorkę z puszki.

Pod koniec gotowania potrawy wsypać cząber, jeśli potrzeba dodać ponownie trochę bulionu lub wody.

Filet z indyka z cieciorką doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym.

Potrawę gotować do miękkości składników.

Filet z indyka z cieciorką

Filet z indyka z cieciorką

Filet z indyka z cieciorką

109 Replies to “Filet z indyka z cieciorką”

  1. Ja lubię takie dania. Niewiele u mnie, ostatnimi czasy, wieprzowiny, i wołowiny, za to mnóstwo mięsa z indyka. Do tego warzywka. I to cudne słoikowe podanie potrawy. Aż chce się jeść:)

  2. Bardzo fajnie i oryginalnie podane 🙂 mój brat z cieciorki robi smalec który smakuje jak normalny taki na chleb a ma mniej kalorii, znów ja cieciorke lubię z patelni z bułką tartą < 3

    1. Taka w paczce różni się od tej puszkowej sposobem przygotowania 🙂 Trzeba najpierw moczyć ją bardzo długo – najlepiej całą noc, a dopiero potem gotować 🙂

  3. To danie wygląda super do wzięcia do pracy/na zajęcia 😀 I pyszne i sycące i ładnie zapakowane w słoiczek. Gdzie taki uroczy gadżet kupiłaś? 🙂

  4. Jeśli to jest tak pyszne jak proste, to… no palce lizać. na pewno zrobię.
    PS. ależ tu u ciebie smacznie, ile świetnych potraw. Pozwolisz, że się rozgoszczę?

    1. Jest Bardzo smaczne – filet miękki, warzywa nie są rozgotowane, no i ten aromat… 🙂
      Dziękuję ślicznie za miłe słowa i bardzo proszę, rozgość się 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.