Filet z piersi kurczaka nadziewany szpinakiem

Filet z piersi kurczaka nadziewany szpinakiem
Filet z piersi kurczaka nadziewany szpinakiem

Filet z piersi kurczaka nadziewany szpinakiem to ciekawy pomysł na urozmaicenie dań z drobiu, a dodatkowo w lekkiej wersji, bo pieczony w piekarniku bez dodatku tłuszczu.

Soczysty filet, szpinak, serek czosnkowy i zapiekany ser – połączenie idealne i bardzo smaczne.

Gorąco polecam 🙂

 

Przepis na dwa filety kurczaka nadziewane szpinakiem.

 

SKŁADNIKI:

2 pojedyncze filety z piersi kurczaka

100 g mrożonego szpinaku – brykiet

50 g serka śmietankowego o smaku czosnkowym

1 łyżeczka masła lub margaryny

sól

czarny pieprz mielony

czosnek granulowany

papryka słodka

100 g sera żółtego

PRZYGOTOWANIE:

Masło przełożyć do garneczka i roztopić.

Na roztopiony tłuszcz wrzucić zamrożony szpinak i podsmażać do odparowania wody ze szpinaku.

Doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.

Dodać serek śmietankowy o smaku czosnkowym, dokładnie połączyć i przestudzić.

Filet z piersi kurczaka ponacinać w odstępach około 1,5 – 2 cm ( uważać, aby nie przeciąć całkowicie ), oprószyć solą i pieprzem.

Chłodnym szpinakiem połączonym z serkiem czosnkowym wypełnić każde nacięte miejsce w filecie.

Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać filet z kurczaka, a następnie oprószyć słodka papryką.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niego filet.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać 25 minut na funkcji grzania góra-dół.

Filet z piersi kurczaka nadziewany szpinakiem podawać z ulubionymi dodatkami.

Filet z piersi kurczaka nadziewany szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.