Filet kurczaka zapiekany pod selerem

Filet kurczaka zapiekany pod selerem
Filet kurczaka zapiekany pod selerem

Filet kurczaka zapiekany pod selerem to pyszna propozycja na szybki i bardzo smaczny obiad.

Mięso zapiekane pod taką selerową pierzynką jest kruche, soczysty i smakuje wyśmienicie.

Jak już pewnie zauważyliście na moim blogu jest dużo szybkich w przygotowaniu dań z piekarnika, ale to z jednego prostego powodu – są smaczne i z małym nakładem pracy, a nie sztuką jest zrobić smaczny obiad w kilka godzin, a przygotować go smacznie i szybko 🙂

Filet kurczaka zapiekany pod selerem przygotujecie w kilkanaście minut, resztę wykona piekarnik i w niespełna godzinę będzie gotowy obiad do podania 🙂

 

Przepis na dwie porcje fileta kurczaka zapiekanego pod selerem.

 

SKŁADNIKI:

1 duży filet z kurczaka lub dwa mniejsze

1/2 średniego selera

2 czubate łyżki majonezu

2 czubate łyżki śmietany 18%

100 g sera żółtego

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

sól

czarny pieprz mielony

PRZYGOTOWANIE:

Filet kurczaka ( duży przekroić na dwa płaty, małych nie kroić ) opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym.

Naczynie żaroodporne lekko natłuścić i włożyć do niego przygotowane mięso.

Do miski przełożyć majonez i śmietanę, doprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.

Seler obrać, opłukać osuszyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do masy śmietanowo-majonezowej, wymieszać.

Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do przygotowanej masy, wymieszać.

Przygotowaną masą grubo pokryć filet kurczaka.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i do gorącego piernika włożyć naczynie z przygotowanym mięsem.

Zapiekać 40-45 minut ( do zarumienienia ) na funkcji grzania góra-dół.

Filet kurczaka zapiekany pod selerem podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie ziemniaki i surówka z selera i marchwi.

Filet kurczaka zapiekany pod selerem

Filet kurczaka zapiekany pod selerem

Filet kurczaka zapiekany pod selerem

102 Replies to “Filet kurczaka zapiekany pod selerem”

  1. O, ciekawa sprawa! Nie robiłam nigdy pierzynki z selera, a że go bardzo lubię (od przedszkola – uwielbiałam surówkę z niego albo zupę), to chętnie wypróbuję 🙂

    1. Jeśli nie lubisz selera to danie raczej nie dla Ciebie, bo jest dosyć mocno wyczuwalny, ale może rodzince zasmakuje, a Ty skubniesz i sprawdzisz, czy to danie trafi w Twój gust 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.