Filet kurczaka w sosie migdałowym

Filet kurczaka w sosie migdałowym
Filet kurczaka w sosie migdałowym

Dzisiaj przedstawiam Wam bardzo smaczne danie z wykorzystaniem płatków migdałowych – Filet kurczaka w sosie migdałowym 🙂

Soczyste, a jednocześnie kruche mięso kurczaka, a do tego bardzo smaczny sos na bazie mleka i śmietanki.

Filet kurczaka w sosie migdałowym to bardzo łatwe w przygotowaniu danie obiadowe, a smak oceńcie sami 🙂

Polecam wypróbować 🙂

 

Przepis na dwie porcje dania Filet kurczaka w sosie migdałowym.

 

SKŁADNIKI:

Marynata do mięsa:

2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego

sól

biały pieprz mielony

1/2 łyżeczki soku z cytryny

Dodatkowo:

1 duży pojedynczy filet z piersi kurczaka

50 g płatków migdałowych

2 łyżki oliwy z oliwek

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki śmietanki 30%

sól

sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Do miseczki przełożyć jogurt grecki lub naturalny, doprawić do smaku solą i białym pieprzem mielonym, wlać sok z cytryny i całość dokładnie połączyć.

Filet z piersi kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie przekroić wzdłuż na dwa plastry.

Pokrojony filet przełożyć do miseczki z marynatą, ostrożnie przemieszać i odstawić do lodówki na minimum godzinę.

Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni pilnując żeby się nie przypaliły.

Natychmiast po uprażeniu płatki zdjąć z patelni i odstawić do wystudzenia.

Na patelnię po prażeniu płatków wlać oliwę z oliwek i na gorący tłuszcz włożyć zamarynowane mięso.

Smażyć mięso na małej mocy palnika, po usmażeniu filet z kurczaka zdjąć z patelni.

Płatki migdałów zmielić na pył przy pomocy blendera pozostawiając kilka płatków do dekoracji.

Na patelnię po smażeniu mięsa wlać mleko, dodać migdałowy pył i wymieszać.

Doprowadzić do wrzenia na małej mocy palnika, a następnie wlać śmietankę, doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.

Sos gotować na małej mocy palnika przez kilka minut, w razie potrzeby można rozcieńczyć sos dodając trochę mleka.

Filet kurczaka w sosie migdałowym jest gotowy do podania.

Świetnie smakuje zarówno z ziemniakami jaki ryżem posypany pozostawionymi płatkami migdałów 🙂

Filet kurczaka w sosie migdałowym

Filet kurczaka w sosie migdałowym

Filet kurczaka w sosie migdałowym

92 Replies to “Filet kurczaka w sosie migdałowym”

  1. Z pewnością bosko smakuje… ja dodałabym do tego ryż gotowany z curry (taka słabość, lubię ten smak i intensywny żółty kolor)
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

  2. Dla mnie super, ale moi panowie wolą bardziej przyrumienione 🙂
    Wczoraj koleżanka zaprosiła mnie na kolację do włoskiej restauracji, jadłam filet w sosie śmietanowo-serowym z surówką i pieczonymi ziemniakami, pycha, ale za duża porcja 😉

  3. Mam zamiar dziś zrobić to danie na obiad. Zastanawiam się czy może nie zastąpić mleka mleczkiem kokosowym? Hmm próbował ktoś? Co sądzicie o takim pomyśle?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.