Filet kurczaka w sosie dyniowym

Filet kurczaka w sosie dyniowym
Filet kurczaka w sosie dyniowym

Filet kurczaka w sosie dyniowym poleca się na pyszny, jesienny obiad 🙂

Smaczne danie, które przypadnie do gustu miłośnikom smaków dyniowych, aromatycznych przypraw i słonecznych kolorów 🙂

Miękkie mięso, gęsty sos kremowy o smaku dyni i przyprawy curry.

Danie bardzo łatwe w przygotowaniu i niesamowicie smaczne.

Zachęcam do przygotowania  🙂

 

Przepis na dwie porcje dania Filet kurczaka w sosie dyniowym

 

SKŁADNIKI:

2 łyżki oliwy z oliwek

1 pojedynczy duży filet z piersi kurczaka lub dwa małe

2 łyżki mąki pszennej

1 cebula

1 marchew

200 g dyni piżmowej

sól

czarny pieprz mielony

1 płaska łyżeczka kurkumy

1 płaska łyżeczka curry

500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego

120 ml śmietanki 30%

PRZYGOTOWANIE:

Dynię i marchew obrać, pozbawić dynię pestek.

Warzywa opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.

Filet z piersi kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Pokroić w plastry i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.

Rozbite mięso doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym, a następnie oprószyć mąką pszenną.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i na gorący tłuszcz włożyć filet, obsmażyć, a następnie zdjąć z patelni.

Cebulę przełożyć na patelnię po smażeniu mięsa i zeszklić.

Do zeszklonej cebuli przełożyć starte warzywa i całość podsmażać na małej mocy palnika przez około 15 minut.

Wlać bulion, dodać kurkumę i curry, gotować na małej mocy palnika przez około 10 minut.

Po podanym czasie dodać mięso i całość dusić około 10 minut.

Doprawić do smaku solą, wlać śmietankę i zagotować.

Przed podaniem filet z piersi kurczaka w sosie dyniowym oprószyć posiekaną natką pietruszki.

Filet kurczaka w sosie dyniowym

Filet kurczaka w sosie dyniowym

Filet kurczaka w sosie dyniowym

76 odpowiedzi do “Filet kurczaka w sosie dyniowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.