Filet kurczaka z pieczarkami w cieście francuskim

Filet kurczaka z pieczarkami w cieście francuskim
Filet kurczaka z pieczarkami w cieście francuskim

Filet kurczaka nadziewany podsmażonymi pieczarkami z cebulką, zawinięty w pyszne ciasto francuskie i zapieczony w piekarniku.

Mięso jest soczyste i delikatne, pieczarki lekko pikantne, a ciasto francuskie chrupiące.

Pyszne danie na każdą okazję, które jest gotowe do podania w troszkę ponad godzinę.

 

Przepis na dwa filety kurczaka z pieczarkami w cieście francuskim.

 

SKŁADNIKI:

2 pojedyncze filety kurczaka

150 g pieczarek

1 cebula

2 łyżki masła

sól

czarny pieprz mielony

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 żółtko jajka

1 łyżka mleka

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na drobno.

Pieczarki opłukać, osuszy i pokroić w plasterki.

Na patelni rozgrzać masło, na gorący tłuszcz włożyć pokrojoną cebulę.

Chwilę podsmażyć, a następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki.

Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym, dusić na małym ogniu do odparowania wody.

Po usmażeniu pieczarki z cebulką lekko przestudzić.

Filety kurczaka opłukać, osuszyć, naciąć tworząc kieszonki, doprawić solą i pieprzem.

Kieszonki napełnić farszem pieczarkowym i złożyć.

Filet kurczaka z pieczarkami w cieście francuskim

Płat ciasta francuskiego przeciąć na dwie równe części.

Każdy filet umieścić na środku połowy ciasta, boki ciasta naciąć tworząc paseczki i zapleść jak warkocz lekko dociskając ostatnie paski.

Zawinięty w ciasto francuskie filet przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przesmarować żółtkiem jajka wymieszanym z mlekiem.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

Filet kurczaka z pieczarkami w cieście francuskim włożyć do gorącego piekarnika i piec przez 40 minut na funkcji grzania góra-dół.

Filet kurczaka z pieczarkami w cieście francuskim

Filet kurczaka z pieczarkami w cieście francuskim

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.