
Faworki drożdżowe to pyszne ciastka drożdżowe, które smażone w głębokim tłuszczu, a następnie oprószone cukrem pudrem smakują obłędnie.
Jest to jeden z kolejnych łakoci, które chętnie robię i równie chętnie jem w Tłusty Czwartek, ale lubię je także o każdej innej porze roku. 🙂
Faworki drożdżowe mają waniliowy smak, ale nie są zbyt słodkie.
Ciasto jest bardzo puszyste i super smaczne, a przygotowana porcja znika błyskawicznie.
Z dużym trudem udało mi się uratować kilka sztuk, aby zrobić zdjęcie i pokazać te słodkości. 🙂
Przepis na około 30 faworków drożdżowych.
SKŁADNIKI:
Zaczyn:
30 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki pszennej
1/4 szklanki mleka
Ciasto:
1 jajko
2 żółtka
szczypta soli
4 łyżki cukru
3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka aromatu waniliowego
50 g masła
1 łyżka wódki
tłuszcz do głębokiego smażenia ( olej rzepakowy lub smalec )
cukier puder do oprószenia faworków
PRZYGOTOWANIE:
Zaczyn – mleko podgrzać ( powinno być letnie, ale nie gorące ).
Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i letnie mleko.
Dokładnie wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto – masło roztopić i ostudzić.
jajko i żółtka wbić do miski, dodać cukier i szczyptę soli.
Ubijać jajka z cukrem i solą do uzyskania puszystej masy.
Do masy jajecznej przesiać mąkę, dodać wyrośnięty zaczyn i zagnieść przy pomocy robota kuchennego lub ręcznie.
Wlać letnie mleko, aromat waniliowy i krótko zagnieść, a następnie wlać chłodny tłuszcz.
Zagniatać do uzyskania elastycznego ciasta.
Krótko przed końcem zagniatania dodać wódkę.
Wyrobione ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Po podanym czasie ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i rozwałkować ciasto o grubości około 1 cm.
Pociąć w paski o długości około 8 cm, szerokości około 3 cm, a następnie na środku każdego paseczka zrobić podłużne nacięcie i przepleść.
Wykrojone faworki poukładać na tacy, nakryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia no około 20 minut.
W szerokim garnku rozgrzać tłuszcz i na gorący partiami wkładać faworki drożdżowe.
Smażyć z każdej strony na ciemnozłoty kolor, a następnie wyjąć i położyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Ciepłe faworki drożdżowe oprószyć cukrem pudrem.