Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to jedno z dań, które zna większość osób, ale każdy przygotowuje ją odrobinę inaczej.

Proponuje wypróbować moją wersję fasolki.

Fasolka jest miękka, sosik pomidorowy ma charakterystyczny smak wędzonki z dużą ilością majeranku, jest lekko pikantna i nietłusta.

Polecam! 🙂

 

Przepis na 6 porcji fasolki po bretońsku.

 

SKŁADNIKI:

500 g fasoli ,,Piękny Jaś”

500 g boczku wędzonego parzonego

2-3 łyżki oleju

1 koncentrat pomidorowy ( 200 g )

sól

pieprz czarny mielony

3-4 łyżki majeranku

PRZYGOTOWANIE:

Fasolkę opłukać, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą.

Pozostawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Po upływie kilku godzin wodę wylać, zalać świeżą wodą i włączyć na średnim ogniu.

Nie solić i nie doprawiać na początku gotowania, ponieważ z dodatkiem soli fasolka dłużej się gotuje, a dodany później boczek wędzony zawiera sól i fasolka po bretońsku może okazać się zbyt słona.

Gotować do średniej miękkości fasolki.

Boczek pokroić w średniej wielkości kostkę ( jeśli ma skórę to należy ją usunąć ).

Na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju i podsmażyć boczek wędzony, a następnie dodać do gotującej się fasolki ( patelni nie myć ).

Na patelnię, na której podsmażany był boczek, włożyć koncentrat i podpiekać kilka minut.

Przełożyć do garnka z fasolką i boczkiem.

Doprawić solą, pieprzem czarnym mielonym i majerankiem.

Fasolkę po bretońsku gotować do całkowitej miękkości fasoli i boczku.

Fasolka po bretońsku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.