Eklerki z kremem budyniowym

Eklerki z kremem budyniowym
Eklerki z kremem budyniowym

Eklerki z kremem budyniowym to klasyka wśród deserów.

Dostępne w większości cukierni, ale nawet w najlepszej nie są tak smaczne jak przygotowane w domu.

Bez sztucznych dodatków, ulepszaczy, chemii.

Rewelacyjny smak i aromat, a także łatwe przygotowanie to zalety, które powinny zachęcić was do wypróbowania przepisu i przygotowania tych pyszności w domu. 🙂

 

Przepis na 30 małych eklerków z kremem budyniowym

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

1 szklanka wody

100 g masła

1 szklanka mąki pszennej

1/2 łyżeczki sody

3 jajka

Krem budyniowy:

700 ml mleka

2 łyżki domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

200 g masła

3/4 szklanki cukru pudru

Polewa czekoladowa:

1 łyżka śmietany 18%

1 łyżka masła

1 łyżka kakao

2 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto – szklankę wody zagotować z masłem i na gotującą się wodę z tłuszczem wsypać mąkę wymieszaną z sodą.

Intensywnie mieszając gotować przez kilka minut do momentu aż ciasto zacznie zbijać się w kulę i odklejać od ścianek garnka.

Masę wystudzić, a następnie zmiksować z jajkami.>

Ciastem wypełnić rękaw cukierniczy.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskając przy pomocy końcówki z dużą gwiazdą uformować eklerki ( około 6-7 cm długości i 3 cm szerokości ).

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z eklerkami i piec 25 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu eklerki wystudzić.

Krem budyniowy – 500 ml mleka przelać do garnka i zagotować.

W pozostałym mleku rozrobić obie mąki i cukier waniliowy lub cukier wanilinowy.

Wlać na gotujące mleko i ugotować budyń ( można użyć gotowego budyniu – 2 opakowania na 750 ml mleka + 2 łyżki cukru ).

Ugotowany budyń pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Masło zmiksować z cukrem pudrem dodając po łyżce zimny budyń.

Tak przygotowany krem włożyć do lodówki.

Polewa czekoladowa – śmietanę, masło, cukier i kakao przełożyć do garnka i zagotować na małym ogniu stale mieszając.

Po zagotowaniu zdjąć z ognia i wystudzić.

Upieczone, zimne eklerki przekroić wzdłuż.

Rękawa cukierniczy napełnić kremem budyniowym i nałożyć krem na dolną część eklerka, a następnie nakryć odkrojoną górną częścią.

W taki sam sposób postąpić z wszystkimi eklerkami.

Eklerki z kremem budyniowym udekorować polewą czekoladową.

Eklerki z kremem budyniowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.