Domowy likier kawowy

Domowy likier kawowy
Domowy likier kawowy

Dzisiaj proponuje Wam domowy likier kawowy 🙂

Bardzo lubię likiery, a zwłaszcza kawowe, jednak te sklepowe nie trafiają w mój gust – są zbyt alkoholowe i za mało słodkie.

Dla mnie likier kawowy musi mieć intensywny smak kawy, powinien być słodki i tylko doprawiony alkoholem – alkohol nie powinien stanowić większości likieru.

Takie lekko alkoholowe likiery lubię i taki właśnie Wam prezentuję. 🙂

 

Przepis na około 750 ml likieru kawowego domowego

 

SKŁADNIKI:

350 ml słodzonego mleka skondensowanego

200 ml niesłodzonego mleka skondensowanego

100 ml mleka

4 łyżki kawy rozpuszczalnej

4 łyżeczki domowego cukru waniliowego extra  lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego

120 ml wódki ( można dodać więcej jeśli likier ma być mocniejszy )

PRZYGOTOWANIE:

Mleko przelać do garnka.

Dodać kawą rozpuszczalną i cukier waniliowy lub wanilinowy, dokładnie wymieszać i zagotować.

Mleko z kawą lekko przestudzić, dodać mleko skondensowane słodzone i mleko skondensowane niesłodzone, a następnie przelać do blendera lub dokładnie wymieszać przy pomocy miksera.

Dolać wódkę, wymieszać i przelać do butelki.

Domowy likier kawowy przechowywać w lodówce.

Przed podaniem dokładnie wstrząsnąć.

Domowy likier kawowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.