
Dzisiaj proponuje Wam domowy likier kawowy 🙂
Bardzo lubię likiery, a zwłaszcza kawowe, jednak te sklepowe nie trafiają w mój gust – są zbyt alkoholowe i za mało słodkie.
Dla mnie likier kawowy musi mieć intensywny smak kawy, powinien być słodki i tylko doprawiony alkoholem – alkohol nie powinien stanowić większości likieru.
Takie lekko alkoholowe likiery lubię i taki właśnie Wam prezentuję. 🙂
Przepis na około 750 ml likieru kawowego domowego
SKŁADNIKI:
350 ml słodzonego mleka skondensowanego
200 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
100 ml mleka
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
4 łyżeczki domowego cukru waniliowego extra lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
120 ml wódki ( można dodać więcej jeśli likier ma być mocniejszy )
PRZYGOTOWANIE:
Mleko przelać do garnka.
Dodać kawą rozpuszczalną i cukier waniliowy lub wanilinowy, dokładnie wymieszać i zagotować.
Mleko z kawą lekko przestudzić, dodać mleko skondensowane słodzone i mleko skondensowane niesłodzone, a następnie przelać do blendera lub dokładnie wymieszać przy pomocy miksera.
Dolać wódkę, wymieszać i przelać do butelki.
Domowy likier kawowy przechowywać w lodówce.
Przed podaniem dokładnie wstrząsnąć.