Domowe masło extra

Domowe masło extra
Domowe masło extra

Jeden przepis na masło na blogu już jest, ale do zrobienia kolejnego zainspirował mnie prezent jaki otrzymałam od firmy Piątnica, za co bardzo dziękuję 🙂

Przesyłeczka dotarła do mnie w piątkowe przedpołudnie dostarczona przez Przedstawiciela firmy.

Dotarły do mnie nowe produkty firmy, czyli śmietanki 42% idealne do przygotowania masła, ale także świetnie nadające się do deserów, zapakowane w torbę termiczną, aby zachowały swą idealną świeżość.

Ponadto pochwalę się bardzo fajną foremką wykonaną z drewna w kształcie baranka i fartuszkiem – ktoś zapewne wiedział, że robiąc masełko wyglądam jak biedronka z tą różnicą, że jestem w białe kropki i zadbał o mój nienaganny wygląd. 😉

Do rzeczy – masełko wykonane z tej śmietanki jest rewelacyjne, smakuje świetnie, a wykonanie bardzo proste.

Polecam wypróbować 🙂

 

Z kubeczka 200 g śmietanki 42% otrzymujemy około 100 g domowego masła extra.

 

SKŁADNIKI:

3 kubeczki ( 200 g ) śmietanki 42%

 

PRZYGOTOWANIE:

Chłodną śmietankę przelać do misy robota kuchennego i ubijać na wysokich obrotach do wytrącenia tłuszczu – naczynie nakryć/zabezpieczyć przed ubijaniem ponieważ pod koniec miksowania będzie bardzo chlapać.

Ubijać na wysokich obrotach około 5 minut.

Miksując obserwować, czy kawałki masła są już bardzo duże – wtedy zakończyć miksowanie.

Masło wyzbierać przy pomocy sitka lub przelać przez sitko – płyn to maślanka, którą można przelać do butelki lub słoika.

Domowe masło extra przepłukać na sitku bardzo zimną wodą, następnie do miski wlać czystą, zimną wodę, włożyć do niej masło i ugniatać tak jak przy wyrabianiu ciasta, wylać wodę i czynność powtórzyć, aby wypłukać z masła pozostałą maślankę.

Po płukaniu masło wycisnąć z wody i uformować dowolny kształt.

Zawinąć w pergamin lub przełożyć do pudełka.

Domowe masło extra utrzymuje swoją świeżość do 48 godzin.

Przechowywać w lodówce i wyjmować na krótko przed podaniem.

Domowe masło extra wyśmienicie smakuje z domowym pieczywem 🙂

Domowe masło extra

Domowe masło extra

Teraz słów kilka o przesyłce od Piątnicy.

Śliczny, zielony fartuszek z logo firmy, a także instrukcja w formie krótkiego filmiku jak zrobić masełko i drewniana foremka dzięki której mogłam przygotować baranka z masła – może nie wyszedł mi idealny, ale to mój pierwszy maślany baranek. 🙂

Materiałowa torba termiczna dzięki której można bezpiecznie transportować produkty ze sklepu bez strachu, że przy wysokiej temperaturze stracą świeżość, a w niej wspomniane już  śmietanki 42%.

Przesyłka bardzo mi się podoba.

Trafiła w mój gust i kubki smakowe na 100%. 🙂

Teraz słów kilka o przesyłce od Piątnicy. Śliczny, zielony fartuszek z logo firmy, a także instrukcja w formie krótkiego filmiku jak zrobić masełko i drewniana foremka dzięki której mogłam przygotować baranka z masła - może nie wyszedł mi idealny, ale to mój pierwszy maślany baranek. :-) Materiałowa torba termiczna dzięki której można bezpiecznie transportować produkty ze sklepu bez strachu, że przy wysokiej temperaturze stracą świeżość, a w niej wspomniane już śmietanki 42%. Przesyłka bardzo mi się podoba. Trafiła w mój gust i kubki smakowe na 100%. :-)

Kilka słów o użytej przeze mnie śmietance 42%.

Słodka śmietanka 42% to pasteryzowana śmietanka – jedyna na rynku o tak wysokiej zawartości tłuszczu.

Idealnie nadaje się do ubijania i wykorzystania jej do przygotowania domowego masła, deserów, ciast i wypieków.

1 kubeczek ( 200 g ) śmietanki 42% wystarcza do przygotowania około 100 g domowego masła.

Wartość energetyczna śmietanki – 400 kcal.

Tłuszcz 42 g, a w tym kwasy tłuszczowe nasycone 26 g

Węglowodany 3,3 g, a w tym cukry 3,3 g

Białko 2,2 g

Sól 0,05 g

Śmietanka jest wyprodukowana z mleka od krów, które nie były karmione paszami genetycznie zmodyfikowanych organizmów – znaczek na kubeczku bez GMO.

Bardzo często sięgam po śmietanki, ale z tak wysoką zawartością tłuszczu miałam przyjemność używać po raz pierwszy i jestem bardzo zadowolona.

Z całą pewnością jeszcze nie raz będzie gościła w mojej kuchni.

Polecam Wam wypróbować, bo jest świetna. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.