Deser brzoskwiniowy jak tiramisu

Deser brzoskwiniowy jak tiramisu
Deser brzoskwiniowy jak tiramisu

Deser brzoskwiniowy jak tiramisu to przypominający wykonaniem i wyglądem deser, który zamiast kawy i kakao składa się z soczystych brzoskwiń.

Deser brzoskwiniowy również ma warstwy podłużnych biszkoptów, kremu na bazie serka mascarpone i jest równie pyszny. 🙂

 

Przepis na dwa desery brzoskwiniowe jak tiramisu.

 

SKŁADNIKI:

12 sztuk podłużnych biszkoptów podłużnych

200 ml śmietanki 30%

200 g serka mascarpone

2 czubate łyżki cukru pudru

2 połówki brzoskwiń z puszki

1 szklanka soku z brzoskwiń

1-2 kostki startej czekolady – opcjonalnie

czekoladowe kuleczki do dekoracji – opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE:

Mocno schłodzoną śmietankę wlać do miski i ubić przy pomocy miksera dodając w trakcie ubijania cukier puder.

Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i krótko zmiksować.

Brzoskwinie osuszyć i pokroić na plasterki.

Do miseczki wlać sok z brzoskwiń.

Krótko namaczać w soku biszkopty i układać na talerzyku po trzy sztuki.

Na biszkopty wyłożyć część kremu, poukładać plasterki brzoskwiń pozostawiając cztery plasterki do dekoracji.

Ułożyć prostopadle kolejną warstwę namoczonych w soku biszkoptów.

Wyłożyć pozostały krem.

Deser brzoskwiniowy jak tiramisu udekorować pozostawionymi plasterkami brzoskwiń, tartą czekoladą i kuleczkami.

Deser brzoskwiniowy jak tiramisu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.