Czekoladowy torcik z chili i truskawkami

Czekoladowy torcik z chili i truskawkami
Czekoladowy torcik z chili i truskawkami

Czekoladowy torcik z chili i truskawkami przełożony kremem z bitej śmietany i serka mascarpone, a dodatkowo udekorowany truskawkowym lukrem to pyszne ciasto na mniejsze i większe okazje.

Torcik jest bardzo prosty w przygotowaniu, prezentuje się bardzo fajnie i na pewno przypadnie do gustu mniejszym i większym miłośnikom smaków czekoladowych i truskawek.

Chili dodane do ciasta bardzo fajnie ,,podkręca” czekoladowy smak, ale nie jest wyczuwalne, niezbyt słodki krem z śmietanowy, no i te soczyste truskawki…

Czy można chcieć czegoś więcej? 😉

 

Przepis na tortownice o średnicy 24 cm.

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

4 jajka

6 łyżek cukru

1 łyżka domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta chili

2 łyżki kakao

5 łyżek mąki pszennej

Krem śmietanowy:

400 ml śmietanki 30%

250 g serka mascarpone

3 łyżki cukru pudru

400 g truskawek

Dekoracja:

lukier w kolorze różowym

100 g truskawek

czekoladowe posypki

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto – jajka wbić do miski, dodać cukier i domowy cukier waniliowy lub cukier wanilinowy, ubijać przy pomocy robota kuchennego lub miksera do uzyskania puszystej, jasnej masy.

Do osobnej miski przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i chili, dokładnie wymieszać i dodać do ubitej masy jajecznej.

Delikatnie, ale dokładnie wymieszać do połączenia składników.

Dno tortownicy ( 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie obkładać, ani nie natłuszczać.

Do tak przygotowanej formy przelać czekoladowe ciasto.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem.

Piec przez 20 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu ciasto wyjąc, wystudzić, a następnie przekroić na dwa blaty.

Krem – bardzo mocno schłodzoną śmietankę przelać do miski miksera i ubijać, pod koniec ubijania dodać cukier puder.

Po ubiciu śmietany dodać do niej serek mascarpone i delikatnie, ale dokładnie połączyć.

400 g truskawek oczyścić z szypułek, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie pokroić na połówki.

Na jeden blat czekoladowego ciasta wyłożyć część ( około 1/3 ) kremu śmietanowego, poukładać pokrojone truskawki, a następnie wyłożyć następną porcję kremu pozostawiając trochę do przesmarowania boków tortu.

Na wyłożony krem położyć drugi blat ciasta, lekko docisnąć, boki przesmarować pozostawionym kremem śmietanowym.

100 g truskawek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, nie odrywać szypułek – będą ładną dekoracją 🙂

Różowy lukier przygotować według przepisu na opakowaniu ( można również zrobić lukier samodzielnie z cukru pudru, odrobiny wody i barwnika spożywczego lub soku wyciśniętego z truskawek ) i gotowym lukrem polać wierzch ciasta, poukładać truskawki.

Czekoladowy torcik z chili i truskawkami udekorować czekoladowymi posypkami – wierzch i boki ciasta.

Czekoladowy torcik z chili i truskawkami

Czekoladowy torcik z chili i truskawkami

Czekoladowy torcik z chili i truskawkami

 

104 Replies to “Czekoladowy torcik z chili i truskawkami”

  1. Aniu,mam slabosc do slodyczy:) U mnie w domu moze zabraknac “chleba” ale ciasto byc musi ….taki typ :))) Twoj Tort wyglada cudnie a ta odrobina chili to odrobina szalenstwa,ktorej wszyscy potrzebujemy :)) Poza tym jestem za ciastami,ktore robi za nas mikser ,wiec wielkie TAK i dzieki za przepis 🙂

    PS: Zrobilam roladki ze szparagami….pyszne :)Pozdrawiam Renata.

    1. Czekolada/kakao i chili to świetne połączenie, nadaje bardzo fajny smak i podkręca ,, czekoladowatość ” 🙂
      Bardzo się cieszę, że roladki smakowały 🙂 Pozdrowionka serdeczne 🙂

  2. Już sobie wyobrażam, jaki jest smaczny! Jaka szkoda, że mój piekarnik nie nadaje się do ciast, w innym wypadku spróbowałabym taki tort wykonać 🙁 Od razu uprzedzam – przed przeprowadzką już nowego sprzętu nie kupuję! Ale PO – naprawdę zamierzam pobawić się w cukiernika, zwłaszcza, że do cukierni będzie daleko, nie tak jak teraz 🙂

  3. Brzmi niezwykle:))pieknie wygląda i pewnie tak też smakuje:)))chętnie podbieram Twoje przepisy:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

  4. Ciekawy jest ten dodatek chilli – będę musiała spróbować jego połączenia z kakao 😀 A torty z bitą śmietaną i truskawką uwielbiam – zawsze taki gości w moje urodziny (które akurat wypadają w czerwcu, więc w pełni truskawkowego sezonu :)).

    1. Chili i kakao/czekolada to świetne połączenie – bardzo fajnie uwydatnia kakaowy smak, ale nie jest wyczuwalne, wypróbuj 🙂
      Urodzinki w czerwcu? No to jeszcze trochę i będzie bal 🙂

  5. Prawdziwego tortu nie jadłam już od… bardzo dawna.
    A Twój jest tak piękny, misterny i efektowny, że nadałby się perfekcyjnie nawet na jakieś ogromne rodzinne święto.
    Pozdrowionka 🙂

  6. Wygląda obłędnie. Aż zachciało mi się zjeść taką porcję.
    Świetne połączenie składników, dlatego jestem pewna, że tort jest pyszny. Lubię takie mieszanki na słodko, pikantnie i właściwie nie odczuwa się tych smaków a pozostaje jedynie tylko akcent…
    Fajny przepis 🙂 Serdecznie Cię pozdrawiam Aniu 🙂

    1. To prawda, że chili nie jest wyczuwalne, a jedynie podkręca smak i słodycz ciasta 🙂 Bardzo się cieszę, że przepis Ci się podoba Krysiu 🙂
      Pozdrawiam cieplutko 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.