
Czekoladowe ciasto z burakami to pyszne deserowe ciasto o zdecydowanym smaku gorzkiej czekolady z równie mocno czekoladową polewą.
Jest bardzo mocno czekoladowe, wilgotne, a buraczki w cieście nie są wyczuwalne.
Ciasto nie jest z rodzaju bardzo słodkich wypieków, ale na pewno zaspokoi ochotę na słodycze i przypadnie do gustu tym, którzy lubią brownie.
Przepis na to cudo dotarł do mnie drogą pantoflową, zmodyfikowałam przepisik, upiekłam i gorąco Wam polecam 🙂
Przepis na blaszkę 24*24 czekoladowego ciasta z burakami.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
1 1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki ( 50 g ) ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki brązowego cukru
1 szklanka oleju
100 g czekolady deserowej o wysokiej zawartości kakao
3 jajka
250 g ugotowanych buraków ( waga po ugotowaniu i obraniu )
Polewa:
100 g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mleka
3 czubate łyżki ciemnego kakao
dekoracje z białej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier i kakao przesypać do miski i wymieszać.
Ugotowane buraczki pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do pojemnika blendera, dodać olej, jajka i zmiksować na gładką masę.
Do zmiksowanych składników dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao, dokładnie wyrobić.
Czekoladę deserową rozdrobnić przy pomocy blendera lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a następnie dodać do ciasta i dokładnie połączyć.
Blaszkę ( 24*24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i do tak przygotowanej blaszki przełożyć ciasto, wierzch wyrównać.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni.
Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem.
Czekoladowe ciasto z burakami piec przez 45 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół.
Po upieczeniu wyjąć i przestudzić.
Polewa – do garneczka przełożyć tłuszcz, dodać mleko i cukier, zagotować mieszając aby cukier się rozpuścił, a następnie zdjąć z ognia.
Do gorącej masy wsypać kakao i dokładnie wymieszać ( nie gotować ponownie ).
Ciasto czekoladowe z burakami udekorować polewą czekoladową i dekoracjami z białej czekolady.