Cytrynowiec na biszkopcie

Cytrynowiec na biszkopcie
Cytrynowiec na biszkopcie

Cytrynowiec na biszkopcie to rewelacyjne ciasto o intensywnym, kwaśnym smaku cytrynki.

Puszysty biszkopt przełożony kremem cytrynowym, a na wierzchu cytrynowa pianka – całość obłędnie smaczna 🙂

Przepis na to ciasto pochodzi ze starego zeszytu mojej Teściowej, która była tak kochana, że pozwoliła mi ów przepis i kilka innych przygarnąć, dowolnie modyfikować i eksperymentować 😉

Ślicznie dziękuję Mamuśka 🙂

Cytrynowiec na biszkopcie świetnie sprawdzi się jako ciasto weekendowe jaki na uroczystościach rodzinnych, czy spotkaniach z przyjaciółmi.

 

Przepis na dużą blaszkę do keksa o wymiarach 40*14 cm, ale idealnie pasować będzie również blaszka 24*24 cm.

 

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

6 jajek

1 szklanka cukru

1,5 szklanki mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

6 łyżek oleju

Poncz:

1/2 szklanki wody

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soku z cytryny

Masa:

2 cytryny

2 jajka

3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

1,5 szklanki wody

1 szklanka cukru

200 g masła

Pianka cytrynowa:

1 galaretka cytrynowa

500 ml śmietanki 30%

2 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt – jajka ubić z cukrem na puszystą masę.

Do ubitych jajek dodać olej i połączyć.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie wsypać do masy jajecznej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać tylko do połączenia składników.

Dno blaszki ( 40*14 cm lub 24*24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić suche i bez papieru.

Ciasto na biszkopt przelać do formy.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut na funkcji grzania góra-dół ( do suchego patyczka ).

Po upieczeniu blachę z ciastem wyjąć, ciasto przestudzić, a następnie przekroić wzdłuż na dwa blaty i jeden z blatów włożyć ponownie do blaszki.

Poncz – wodę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny, a następnie nasączyć dolny blat ciasta ( ten, który znajduje się w blaszce ).

Masa – cytryny opłukać, sparzyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie otrzeć skórkę.

Z otartych cytryn wycisnąć sok.

Wodę zagotować z cukrem i masłem.

Jajka ubić z mąką pszenną i dodać do gotującej się wody z cukrem i masłem.

Dodać skórkę otartą z cytryn i wyciśnięty sok.

Całość gotować do zgęstnienia masy, a następnie lekko przestudzić i wyłożyć na dolny, nasączony blat biszkoptu.

Nakryć drugim blatem ciasta.

Pianka cytrynowa – galaretkę rozpuścić w szklance gorącej, ale nie wrzącej wody, przestudzić.

Śmietankę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać gęstniejącą, chłodną galaretkę cytrynową, dokładnie połączyć i wylać na wierzch ciasta, wyrównać.

Cytrynowiec na biszkopcie pozostawić w chłodnym miejscu do całkowitego stężenia pianki.

Cytrynowiec na biszkopcie

Cytrynowiec na biszkopcie

98 Replies to “Cytrynowiec na biszkopcie”

    1. Cytrynowe z makiem robię inne 🙂 Nie mam go jeszcze na blogu, bo dużo tych przepisów wartych pokazania, a rodzina nie nadąża jeść 😉

  1. Uwielbiam wszystko co cytrynowe 🙂 Z wielką przyjemnością takiego cytrynowca bym zjadła 🙂 Tylko niestety mój piekarnik działa jak chce i raczej biszkopt by się przypalił.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.