Cytrynowe ciasto z rabarbarem

Cytrynowe ciasto z rabarbarem
Cytrynowe ciasto z rabarbarem

Bardzo lubię cytrynowe ciasta, więc staram się je piec kiedy tylko mogę, a najchętniej jeśli połączone jest z owocami sezonowymi, więc póki sezon na owoce trwa postanowiłam zrobić jedno z ulubionych ciast mojej córki – cytrynowe ciasto z rabarbarem.

Puszyste ciasto z aromatem i o smaku cytrynowym, a do tego rabarbar pokrojony w kosteczkę i ułożony na cieście.

Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, bo do zrobienia nie potrzebny jest mikser, a składniki miesza się przy użyciu rózgi.

Cytrynowe ciasto z rabarbarem to łatwe i bardzo smaczne ciasto do popołudniowej kawki 🙂

 

Przepis na blaszkę o wielkości 24*24 cm.

 

SKŁADNIKI:

2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru trzcinowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

3/4 szklanki mleka

3/4  szklanki oleju

1/4 szklanki soku z cytryny

1 łyżeczka aromatu cytrynowego

200 g rabarbaru

PRZYGOTOWANIE:

Do jednej miski wsypać mąkę pszenną, cukier trzcinowy i proszek do pieczenia, wymieszać.

Do drugiej miski wbić jajka, dodać mleko, olej, sok cytrynowy i cytrynowy aromat, wymieszać przy użyciu rózgi.

Suche składniki przesypać do składników mokrych i całość połączyć.

Blaszkę ( 24*24 cm ) natłuścić i oprószyć mąką lub tartą bułką, a następnie wlać ciasto.

Rabarbar opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć końcówki i wraz ze skórą pokroić na małe kawałki.

Pokrojone kawałeczki rabarbaru poukładać na cieście.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę i piec cytrynowe ciasto z rabarbarem przez 45 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół.

Cytrynowe ciasto z rabarbarem

Cytrynowe ciasto z rabarbarem

99 Replies to “Cytrynowe ciasto z rabarbarem”

  1. Wow! Co za ciasto.
    Rabarbar to mój przysmak.
    Naprawdę od dziecka za nim przepadam.
    Takie ciasto to musi być rajski smak.
    Pozdrowionka cieplutkie 🙂

  2. Lubię takie szybkie i proste ciasta. Zwłaszcza w tak ciepłe dni cytrynowe wypieki i z te rabarbarem spisują się świetnie:) Nigdy jednak nie próbowałam połączyć tych kwaśnych składników w jednym cieście…:)

  3. Uwielbiam (kocham!) ciasta cytrynowe, ale akurat rabarbar nie jest dla mnie. Ale wiem, kto się zakocha w tym cieście, więc na wizytę mamusi będzie jak znalazł! <3

  4. Widziałam już na Instagramie <3 pyszności 🙂 ostatnio ciotka poczęstowała mnie pierogami z rabarbarem.. miodzio! Bo Sam rabarbar lubię ale w takim wydaniu pierwszy raz jadłam a robisz jak każde inne pierogi z owocami 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.