Cieciorka po bretońsku

Cieciorka po bretońsku
Cieciorka po bretońsku

Cieciorka po bretońsku to szybsza wersja tradycyjnej fasolki po bretońsku z wykorzystaniem cieciorki konserwowej.

Bardzo smaczne i sycące danie, łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Podana jako obiad lub kolacja z pieczywem cieciorka po bretońsku na pewno nie zawiedzie oczekiwań lubiących dania jednogarnkowe.

Zachęcam do przygotowania 🙂

 

Przepis na 3-4 porcje dania Cieciorka po bretońsku

 

SKŁADNIKI:

2 puszki cieciorki

500 ml passaty pomidorowej

2 laski kiełbasy

2 łyżki oliwy

2 cebule

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka papryki wędzonej

1/2 łyżeczki papryki ostrej

2 liście laurowe

1/2 łyżeczki kminku

2 ziela angielskie

1 łyżka majeranku

sól

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w drobną kostkę.

Ząbek czosnku obrać, opłukać, osuszyć i posiekać.

W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i na gorący tłuszcz włożyć pokrojoną cebulę i czosnek.

Całość zeszklić.

Kiełbasę pokroić w kostkę średniej wielkości, dodać do zeszklonej z czosnkiem cebuli, zasypać paprykami – słodką, wędzoną i ostrą, podsmażyć.

Do podsmażonej z czosnkiem, kiełbasa i przyprawami cebuli dodać cieciorkę z puszki wraz z zalewą, wlać passatę pomidorową.

Wsypać przyprawy – kminek, ziele angielskie, liście laurowe i majeranek.

Całość gotować na małej mocy palnika przez około 15 minut.

Posolić do smaku.

Cieciorka po bretońsku jest gotowa do podania.

Cieciorka po bretońsku

Cieciorka po bretońsku

68 odpowiedzi do “Cieciorka po bretońsku”

  1. Ale fajny pomysł! Na pewno skorzystam z Twojego przepisu. Słoik z cieciorką stoi w spiżarni więc długo nie będę czekać, by przetestować recepturę:)

  2. Cieciorka po bretońsku! No skusiłaś mnie – nie przyszło mi do głowy takie połączenie, a w sumie brzmi ono całkiem sensownie! 🙂 Zgadzam się, że z pieczywem może smakować naprawdę dobrze!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.