
Ciasto Zmierzch to mega pyszne ciasto, które bez wątpienia będzie nie lada gratką dla miłośników kawy i słodkości 🙂
Puszysty biszkopt kakaowy i masy z bitej śmietany w dwóch smakach, a całość wieńczy galaretka kawowa.
Czy takie ciasto może nie smakować wybornie? 🙂
Ciasto Zmierzch podane z filiżanką gorącej kawy da porządnego ,,kopa” nawet w najbardziej pochmurny poranek lub popołudnie.
Gorąco polecam 🙂
Przepis na blaszkę 24*24 cm.
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
3 jajka
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
1 lekko czubata łyżka kakao
4 kopiaste łyżki cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego extra lub 1 mały cukier wanilinowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
1/2 szklanki chłodnej słodkiej kawy
Masa straciatella:
100 g zimnej czekolady deserowej
500 ml śmietanki 30%
2 kopiaste łyżki cukru pudru
2 płaskie łyżki żelatyny
1/2 szklanki gorącej wody
Masa cappucino:
500 ml śmietanki
7 łyżek cappucino czekoladowego
3 łyżki cukru pudru
2 płaskie łyżki żelatyny
1/2 szklanki gorącej wody
Galaretka:
800 ml wody
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
5 łyżek cukru
5 łyżeczek żelatyny
PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt – jajka wbić do miski miksera, dodać cukier i cukier waniliowy lub wanilinowy i ubić na puszystą masę.
Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie dodać do masy jajecznej i dokładnie, ale delikatnie wymieszać do połączenia składników.
Dno blaszki ( 24*24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i do tak przygotowanej blaszki przelać ciasto.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni.
Do gorącego piekarnika włożyć biszkopt kakaowy i piec 20 minut ( do suchego patyczka ) Na funkcji grzania góra-dół.
Po upieczeniu ciasto wyjąć i przestudzić.
Chłodny biszkopt dokładnie nasączyć kawowym ponczem.
Krem straciatella – żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie przestudzić.
Zimną czekoladę deserową zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem.
Chłodną żelatynę zahartować łyżką bitej śmietany, dokładnie wymieszać, a następnie dodać do pozostałej ubitej śmietany i dokładnie wymieszać.
Wsypać startą czekoladę deserową i delikatnie połączyć.
Tak przygotowaną masę straciatella wyłożyć na nasączonym biszkopcie kakaowym, wyrównać i włożyć do lodówki aby masa zastygła.
Masa cappucino – żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie przestudzić.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem, a następnie do ubitej śmietany dodać cappucino i dokładnie połączyć.
Chłodną żelatynę zahartować łyżką bitej śmietany wymieszanej z cappucino, dokładnie połączyć, a następnie dodać do pozostałej ubitej śmietany i wymieszać.
Masę cappucino wyłożyć na zastygniętej masie straciatella, wyrównać lu zrobić karbowany wzór i włożyć do lodówki aby masa zastygła.
Galaretka – kawę zalać gorącą wodą, dodać cukier i dokładnie wymieszać.
W gorącej kawie rozpuścić żelatynę, schłodzić.
Lekko tężejącą galaretkę delikatnie wylać na ciasto Zmierzch.
Źródło Z cukrem pudrem
Z pewnoscią jest o wiele lepsze od książki o tym samym tytule 😛 Na pewno stało się bestsellerem 😀
Jest mega pyszne 🙂 Wolę ciasto niż książkę lub film o tym samym tytule 🙂
o ja chcę, ja poproszę <3
Śmiało, częstuj się 🙂
Wygląda OBŁĘDNIE! Gdyby można było sięgnąć przez monitor, to moja ręka już by zgarnęła cały kawałek. Super!
Dziękuję ślicznie Ewuniu i bardzo mocno zachęcam do zrobienia 🙂 Warto 🙂
Ta kawowa galaretka mi nie pasuje! Ale jakby ją zamienił na inną? MNIAM!
Czasami robię je bez galaretki oprószone tartą czekoladą 🙂 Nie wiem czy inny smak galaretki by pasował – może kakaowa galaretka? 🙂
Aniu narobilas mi ochoty na Twoje ciacho. Pięknie wygląda i takie kawowe, mniamm 😊
Jest pyszne Małgosiu, gorąco Ci je polecam 🙂
wygląd genialnie, mmm
Pięknie dziękuję 🙂
Niesamowicie wygląda i jakie równiutkie! Aniu z linijką kroiłaś? Haha…
A wiesz, że wyjątkowo udało mi się tak równo ukroić już przy pierwszym podejściu? 😉 Może dlatego, że bardzo chciałam szybko je zjeść 🙂
Wygląda perfekcyjnie 😀
Pięknie dziękuję 🙂
Lubię desery kawowe i lekkie, a ten wygląda zachęcająco:-)
Smakuje tak, że ciężko skończyć na jednym kawałeczku 🙂
Aniu ja tu się gapię na to ciacho i się oblizuję ,jakiego mi smaku na to ciasto narobiłaś…oj, wygląda tak smacznie. Nie jadłam jeszcze takiego ciasta, galaretka z kawy u góry, co mistrzyni kulinarna to mistrzyni, buziole.
Dziękuję pięknie Jolu, ale ciasto nie było wymyślone przeze mnie co nie zmienia faktu, że smakuje rewelacyjnie i gorąco je polecam 🙂
oj kusisz tym ciachem 🙂
Bardzo się cieszę, taki miałam zamiar 🙂
Nazwa jest inspirowana tym “Zmierzchem” z wampirami? 🙂
Nie wiem czym jest inspirowana, bo pod taką nazwą je poznałam, więc nazwę zostawiłam 🙂
Jak ono sie pięknie prezentuje. Wygląda tak apetycznie, że aż gałki oczne wyszły mi z oczodołu. Super ciacho.
Dziękuję pięknie Basiu 🙂 Ciasto jest pyszne 🙂
Cudowne ciasto <3 Niebo dla oka i podniebienia! 🙂
Dziękuję, jest mega pyszne 🙂
Cudownie ci wyszło to ciasto porywam do kawy
Śmiało, częstuj się 🙂
Urzekł mnie wygląd tego ciacha 🙂
Dziękuję i oczywiście gorąco polecam 🙂
Kawa to nie moja bajka, ale muszę przyznać, że ciasto wygląda absolutnie imponująco!
Dziękuję ślicznie 🙂
Wygląda cudownie 🙂 Ślinka cieknie!
Pięknie dziękuję i polecam 🙂
Ciacho mega cudowne.
Dziękuję ślicznie 🙂
Wystarczy spojrzeć na nie i już wiadomo, że jest przepyszne. Świetne połączenie składników 🙂
Dziękuję pięknie 🙂 Ciasto jest obłędne 🙂
nie jadłam, al wygląda apetycznie!
Smakuje obłędnie 🙂
Od dawna mam chrapkę na to ciasto, ale zawsze coś wypadnie. A kawowe wypieki uwielbiam najbardziej, więc jest w moim guście. Zjadłabym…..
Ja robiłam je już kilka razy i zawsze tak samo szybko znika z talerza 🙂
Wypróbuj, nie będziesz zawiedziona 🙂
Wyśmienicie wygląda <3!
Dziękuję bardzo 🙂
Poproszę kawałeczek do ciasta 🙂
*do kawy 🙂 Jak widać to ciasto mi strasznie chodzi po głowie 😛
Oj widać, widać 😀
Dostaniesz duży kawałek 😀
Takie słodkości to ja lubie najbardziej ! <3
Ja również 😀
Aniu, jestem tak zmęczona i zestresowana ostatnio, że takie ciasto by mi się przydało na poprawę samopoczucia:)
W takim razie gorąco zachęcam do przygotowania 🙂
Wygląda fantastycznie <3
Dziękuję bardzo 🙂
To ciacho jest fantastyczne <3 Nie mogę oderwać od niego wzroku i ciężko byłoby mi też pewnie oderwać się od jedzenia 😀
Oj od jedzenia ciężko się oderwać, bo jest mega pyszne 🙂
Ciasto nie dla mnie, ale wygląda ciekawie i bardzo dostojnie 😉
Dziękuję ślicznie Aniu 🙂
Od Ciebie zjadłabym wszystko z zamkniętymi oczami 😉
Bardzo mi miło 🙂
Bardzo apetyczne ciasto 🙂 Z chęcią zjadłbym takie ciasto 🙂
Pozdrawiam,
Patryk
Smakuje świetnie Patryku i jeśli lubisz takie smaki to zachęcam do przygotowania 🙂
Pozdrowionka 🙂
Aniu! Ale apetycznie wygląda te ciacho, Musi być smaczne – Pozdrawiam Cieplutko
Oj tak Krysiu, smakuje świetnie 🙂 Gorąco zachęcam do przygotowania 🙂 Pozdrowienia przesyłam 🙂
Dodaję na listę “must bake!”! 🙂 I to dosłownie, pięknie się prezentuje i smaki moich domowników 🙂
Bardzo się cieszę i oczywiście polecam 🙂 Ciasto smakuje obłędnie 🙂
Po prostu niebo w gębie. Wygląda nieziemsko:)
Pięknie dziękuję 🙂
Bardzo przydałby mi się kawałek takiego ciasta na poprawę nastroju i owego “kopa”, bo strasznie oklapłam w ciągu dwóch ostatnich miesięcy. Tylko ta nazwa? Jeżeli daje energię, to może raczej “Świt” niż “Zmierzch”? Chyba, że adresowane jest do nocnych marków. Pozdrawiam.
Ciasto jest mega pyszne i kopa daje 😉 Nazwa skąd się wzięła tego nie wiem, bo pod taką nazwą je poznałam 🙂 Może odnosi się do ciemnych kolorów jakie ma ciasto 🙂 Pozdrowienia ślę 🙂
I jak tu się teraz odchudzać, jak człowiek takie smakołyki widzi od samego rana 🙂
Nie da się 😉 Trzeba zrobić, zjeść, a wtedy się odchudzać 🙂
bajka! Dla mnie bomba 🙂
Dziękuję bardzo i oczywiście polecam 🙂
Ta kawa w składzie do mnie przemawia, uwielbiam wypieki z jej dodatkiem.
Ja również bardzo lubię wypieki z dodatkiem kawy 🙂
Pyszności! Poproszę kawałeczek do porannej kawki. 🙂
Proszę bardzo, częstuj się 🙂
Wygląda absolutnie smakowicie!
Dziękuję ślicznie i zachęcam do przygotowania 🙂
Prezentuje się naprawdę pięknie. Uwielbiam twoje wypieki! Narobiłaś mi ogromnego smaka a w domu nie mam w zupełności nic słodkiego nawet nie mam sobie z czego zrobić coś na słodko 😀 chyba Obejdę się smakiem 😛 ale Wygląda przepięknie 🙂
Wielka szkoda, że nie masz możliwości przygotować, ale może innym razem 🙂
Widzę, że dużo pyszności mnie tu ominęło. To musi być pyszne 🙂
Smakuje rewelacyjnie, wypróbuj 🙂
Idealnie słodko na weekend 😀
Dziękuję bardzo 🙂
Fajna nazwa, świetne ciasto.
Takie równiutkie, ładniutkie…
…i zapewne smaczniutkie też 🙂
Pozdrawiam! 🙂
Oj tak 🙂 Dokładnie tak jak napisałaś. Jest mega pyszne 🙂
Pozdrawiam 🙂
Ależ to musi być wspaniałe! Wydaje się być lekka jak pianka 🙂
Wow! muszę je kiedys zrobić
Jest lekkie, ale nie aż tak bardzo jak się wydaje 🙂 Zrób koniecznie, bo jest pyszne 🙂
Aniu wygląda przepysznie nie pisałaś tylko wymiarów blaszki w jakiej robiłaś to ciasto bardzo by to było pomocne dziękuję
Wymiary blaszki są podane w dwóch miejscach 🙂 Nad składnikami i w przygotowaniu ciasta ,,Dno blaszki ( 24*24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i do tak przygotowanej blaszki przelać ciasto. ” 🙂
Wygląda obłędnie 🙂
Ślicznie dziękuję 🙂
ale to ciasto fajnie wygląda, a jaka super nazwa 🙂 Pozdrawiam!
Dziękuję ślicznie 🙂 Pozdrawiam 🙂
Ciasto wygląda bardzo apetycznie 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
Aniu, ale kusisz tym ciastem 🙂 Mniam 🙂
Jest mega pyszne 🙂 Gorąco zachęcam do przygotowania 🙂
Wygląda przepysznie !!
Dziękuję ślicznie 🙂
Wygląda obłędnie <3 Z chęcią wypróbuję Twój przepis 🙂
Gorąco zachęcam 😊
Dzisiaj biorę się za to ciastko 🙂 Może wyjdzie mi tak samo jak u Ciebie!
Będę trzymać kciuki żeby się udało 🙂
Wspaniałe ciacho <3
Dziękuję ślicznie 🙂
Mniam! wygląda smacznie!
Dziękuję bardzo 😊
Wygląda idealnie 🙂 Pyszności!
Dziękuję bardzo 🙂 Jest mega pyszne 🙂
widac ze ta pani ma bardzo dodra praktyke pieczeniu ciast WIZUALNIE LADNIE WYGLODAJAa
ciasto wyszło przepyszne !