Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ciasto ze śliwkami i kruszonką, czyli pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto ze śliwkami, na które sezon w pełni 🙂

Bardzo smaczne, słodkie, ale nie przesłodzone ciasto, a do tego śliwki i słodka, chrupiąca kruszonka… Pycha 🙂

Przygotowanie ciasta nie zajmuje wiele czasu, przygotowuje się je bez użycia miksera, więc pracy zbyt wiele z nim nie ma.

Idealne dla tych, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni, a słodkości lubią 🙂

Upały odpuściły, więc można włączyć piekarnik i upiec ciasto ze śliwkami i kruszonką 🙂

 

Przepis na formę o średnicy 26 cm

 

SKŁADNIKI:

4 jajka

3/4 szklanki śmietany 18%

1 szklanka drobnego cukru do wypieków

2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do oprószenia śliwek

1/4 szklanki oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka domowego cukru waniliowego lub 1 mały cukier wanilinowy

300 g śliwek

Kruszonka:

40 g masła

40 g cukru

80 g mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE:

Jajka wbić do miski, dodać drobny cukier do wypieków i cukier waniliowy lub wanilinowy, wymieszać przy pomocy rózgi.

Do masy jajecznej dodać śmietanę i olej, połączyć.

Wsypać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i całość dokładnie wymieszać.

Formę ( średnica 26 cm ) natłuścić i oprószyć tartą bułką lub mąką.

Do tak przygotowanej formy przelać ciasto, wierzch wyrównać.

Śliwki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, przekroić na połowy.

Usunąć pestki i położyć połówki śliwek na blacie skórką ku górze.

Oprószyć mąką pszenną.

Oprószone śliwki ułożyć na cieście – skórką posypaną mąką w stronę ciasta.

Kruszonka – do miski wsypać mąkę pszenną i cukier.

Dodać masło i zagnieść kruszonkę.

Tak przygotowaną kruszonką posypać ciasto.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć ciasto ze śliwkami i kruszonką i piec przez około 50 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu ciasto wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

84 odpowiedzi do “Ciasto ze śliwkami i kruszonką”

  1. Pyszności 🙂 Robię podobne, w tym roku u mnie w ogrodzie mnóstwo śliwek już parę razy robiłam z nimi ciacha. Córka uwielbia 🙂 Twoje wygląda bardzo apetycznie 🙂 Pozdrawiam 🙂

  2. W tym roku moje śliwy zastrajkowały i owoce można było policzyć na palcach rąk. Oczywiście kupuję owoce na targu. Piekłam w tygodniu drożdzowca ze śliwkami, ale i takie kruche z wielkim apetytem spałaszowałabym:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.