Ciasto z dyni

Ciasto z dyni
Ciasto z dyni

Ciasto z dyni – słodkie, smaczne, wilgotne ciasto z rewelacyjnym żółtym lukrem.

Rozpływa się w ustach i ciężko skończyć na jednym kawałeczku. 🙂

Bardzo je lubię, bo długo zachowuje swoją świeżość, no i fajnie wygląda. 🙂

 

Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm.

 

SKŁADNIKI:

250 g miąższu z dyni Hokkaido ( bez pestek i skóry )

1 i 1/4 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki brązowego cukru

2 jajka

3/4 szklanki oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta imbiru

cukier puder na lukier

 PRZYGOTOWANIE:

Miąższ dyni pokroić w drobną kostkę, włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i gotować do uzyskania gęstej papki.

Jeśli dynia całkowicie się nie rozgotowała można zblendować lub rozgnieść, następnie przestudzić.

Odłożyć łyżkę puree do przygotowania lukru.

Suche składniki – mąkę pszenną, cukier brązowy, sodą, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, sól połączyć.

W osobnej misce zmiksować jajka z olejem, dodać puree z dyni ( poza jedną łyżką wcześniej odłożoną ) i miksować przez chwilę.

Do masy z dynią dodać suche składniki i wyrabiać mikserem przez chwilę.

Piekarnik włączyć na 180 stopni.

Tortownicę ( 18 cm ) natłuścić i dno wyłożyć papierem.

Do formy przełożyć ciasto.

Ciasto z dyni wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 – 45 minut na funkcji grzania góra-dół ( sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone ).

Po upieczeniu wyjąć, lekko przestudzić w formie.

Zdjąć obręcz tortownicy i przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Do pozostawionej łyżki puree z dyni dosypywać cukier puder i mieszać do uzyskania lukru – można dodać odrobinę wody jeśli lukier wyjdzie za gęsty.

Chłodne ciasto z dyni polukrować i dowolnie udekorować.

Ciasto z dyni

4 Replies to “Ciasto z dyni”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.