
Ciasto z dyni – słodkie, smaczne, wilgotne ciasto z rewelacyjnym żółtym lukrem.
Rozpływa się w ustach i ciężko skończyć na jednym kawałeczku. 🙂
Bardzo je lubię, bo długo zachowuje swoją świeżość, no i fajnie wygląda. 🙂
Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm.
SKŁADNIKI:
250 g miąższu z dyni Hokkaido ( bez pestek i skóry )
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki brązowego cukru
2 jajka
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta imbiru
Miąższ dyni pokroić w drobną kostkę, włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i gotować do uzyskania gęstej papki.
Jeśli dynia całkowicie się nie rozgotowała można zblendować lub rozgnieść, następnie przestudzić.
Odłożyć łyżkę puree do przygotowania lukru.
Suche składniki – mąkę pszenną, cukier brązowy, sodą, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, sól połączyć.
W osobnej misce zmiksować jajka z olejem, dodać puree z dyni ( poza jedną łyżką wcześniej odłożoną ) i miksować przez chwilę.
Do masy z dynią dodać suche składniki i wyrabiać mikserem przez chwilę.
Piekarnik włączyć na 180 stopni.
Tortownicę ( 18 cm ) natłuścić i dno wyłożyć papierem.
Do formy przełożyć ciasto.
Ciasto z dyni wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 – 45 minut na funkcji grzania góra-dół ( sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone ).
Po upieczeniu wyjąć, lekko przestudzić w formie.
Zdjąć obręcz tortownicy i przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Do pozostawionej łyżki puree z dyni dosypywać cukier puder i mieszać do uzyskania lukru – można dodać odrobinę wody jeśli lukier wyjdzie za gęsty.
w proporcjach jest napisane “1 1/4 szklanki mąki pszennej”, czy chodzi o 1/4 szklanki?
Nie, chodzi o 1 calą i 1/4 szklanki – tak jak jest napisane 🙂
Znakomicie wygląda. Spore urosło 🙂
A pyszne jest takie, że ciężko opisać 🙂