
Ciasto W-Z zwane też Wuzetką to jedno z tych ciast, które każdy zna i nie trzeba go zbyt długo przedstawiać.
Moja wersja to czekoladowy biszkopt przełożony dżemem wiśniowym i kremem z bitej śmietany i serka mascarpone, a wierzch ciasta udekorowany jest polewą czekoladową i cukrową posypką.
Ciasto W-Z smakuje rewelacyjnie i idealnie nadaje się na mniejsze i większe okazje.
Przepis na blaszkę 24*24 cm.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 lekko czubate łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem śmietanowy:
400 ml śmietanki 30%
250 g serek mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Polewa czekoladowa:
100 g masła
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao
Dodatkowo:
dżem wiśniowy
posypki cukrowe
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto – jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
W osobnej misce wymieszać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao, dokładnie połączyć.
Do ubitych z cukrem jajek wsypać wymieszane mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać tylko do połączenia składników.
Blaszkę ( 24*24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić suche i bez papieru.
Do przygotowanej blaszki przelać ciasto.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni i do gorącego włożyć blaszkę z ciastem.
Piec 25 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół.
Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika, wystudzić, a następnie ostrożnie wyjąć z formy i przekroić na dwa blaty.
jeden blat włożyć do formy, przesmarować dżemem wiśniowym.
Krem śmietanowy – zimną śmietankę ubić na sztywno dodając cukier puder, a na końcu serek mascarpone.
Tak przygotowany krem śmietanowy wyłożyć na warstwie dżemu i nakryć drugim blatem ciasta lekko dociskając.
Ciasto włożyć do lodówki na czas przygotowania i studzenia polewy czekoladowej.
Polewa czekoladowa – masło, cukier i mleko przełożyć do garneczka i zagotować.
Gotować do rozpuszczenia cukru, a następnie zdjąć z palnika i wsypać kakao, dokładnie połączyć, ale już nie gotować.
Tak przygotowaną polewę lekko przestudzić bardzo często mieszając.
Przestudzoną polewę wyłożyć na ciasto W-Z, wyrównać i udekorować cukrowymi posypkami.
Ale dawno nie jadłam tego ciasta ;o
Wygląda bardzo smakowicie i ten rozpływający się kremik w ustach, oo rozmarzyłam się.
Może powinnaś zrobić i przypomnieć sobie smak 🙂
Kiedyś za W-Zetkę oddałabym wszystko 🙂
Ja bardzo lubię, długo nie jadłam i teraz znowu do niej wróciłam 🙂
To ciasto W-Z czesto robie, doszukiwalam sie smakow dziecinstwa i domyslialam sie jak mozna go zrobic i ciesze sie wiec, ze wlasnie tak samo jak Ty to robisz. Wlasnie na moje urodziny przygotwalam juz to ciasto. Smakuje wybornie, wiec szybko zniknie, jak zwykle. Pozdrawiam serdecznie:-)
Bardzo się cieszę, że i Ty je lubisz 🙂
Smakuje wybornie 🙂
Pozdrawiam cieplutko 🙂
Uwielbiam to ciasto, ten krem 🙂 Mniam …. aż ślinka cieknie.
Ja też bardzo je lubię 🙂
Nigdy nie robiłam, ale czasem kupuję 🙂
Powinnaś wypróbować przepis 🙂 Domowe ciasto jest o niebo lepsze niż z cukierni 🙂
pycha:)
bardzo lubimy, a to wygląda wspaniale:)
Ja również bardzo lubię chociaż nie robię go zbyt często 🙂
Bardzo lubię ciasto W-Zetkę. Lubię jego smak 🙂 Pychotka.
Pozdrawiam serdecznie,
Patryk
Ja również bardzo lubię 🙂 Klasyczne, ale pyszne 🙂
omomomom mam ślinotok:D
Ty się nie śliń, Ty wpadaj do mnie na to ciacho 😉
wieki nie jadłam,pycha !
Powinnaś nadrobić zaległości 😉
mmmmm… tak klasycznie dzisiaj;) smaka mi na słodkie narobiłaś, ide coś przekąsić.
Wpadaj do mnie na ciacho 🙂
Smakowicie wygląda! Porywam kawałek do kawki 😉
Częstuj się śmiało 🙂
Przepysznie wgląda 🙂
Dziękuję ślicznie 🙂
Piękne ciasto i jaka gładka polewa.
Dziękuję pięknie 🙂
Aniu jakoś jest inaczej u Ciebie 🙂 Czytałam u Izy jakie masz z blogerem przejścia. Myślałam o tym samym , jednak duzo zdjęć mam skasowanych 🙁 Twoja wzet-ka wygląda bardzo smakowicie :))
Przejścia nieciekawe i pomyśleć, że chciałam przejść, bo czytałam u kogoś, że z dnia na dzień stracił bloga bez powodu i nie dało się nic odzyskać 🙁
Jakoś dam radę…
Inaczej? Mam nadzieję, że w miarę ładnie 😉
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Dziękuję i polecam 🙂
znakomita 🙂
Dziękuję 🙂
Mniam! 🙂
🙂
Aniu jak dawno nie jadłam takiego ciacha i u Ciebie tak pysznie wszystko wygląda. Masz super propozycje i do tego dobrze wszystko opisujesz, buziole.
Dziękuję Ci pięknie Kochana 🙂
Pozdrowionka 🙂
Upiekłam właśnie wczoraj 🙂
Na pewno jest pyszne 🙂
Pyszności 🙂
Dziękuję 🙂
Wygląda cudownie. Widzę, że jednak udało się rozwiązać problem 💪🏻
Dziękuję 🙂
Nie do końca, przepisy, które były na starym blogu nie zostały przeniesione i wsiąkły 🙁
Na szczęście mama szkice i zdjęcia w kompie i będę powoli dodawać wszystkie.
Nie lubię W-Zetek. Wolę inne słodkości.
Nie każdy lubi, ja uwielbiam 🙂
Ja swój “debiut” z WZ-tką miałam wczoraj, wyszła pyszna! Z pewnością był to pierwszy, ale nie ostatni raz 😀
Wnioskuję, że ciasto przypadło Ci do gustu 🙂
O matulku!!! Ależ z Ciebie zdolna bestia 🙂
Nie wiem co bardziej kusi.. sama potrawa czy zdjęcie hihhiih
Pyszności!!!
Mam nadzieję, że jedno i drugie kusi tak samo 😉
ale bym zjadła <3 jezusicku jestem przed i mam smaki 😀
To zapraszam do mnie na kawkę i ciasto 🙂
Ciasto wygląda bardzo smakowicie 🙂 Przykro, że nie udało się przejść bezboleśnie zmiany hostingu, dlatego ja u siebie zmieniłam tylko domenę 🙁
Dziękuję 🙂
Ja na domenie byłam juz od jakiegoś czasu, ale chciałam na swoim, no a Blogger chciał żebym została 😉
Jakie zmiany 🙂 B. ładnie.
W-Z, mniam. Bardzo lubię mascarpone.
Dziękuje pięknie 🙂 Ciesze się, że Ci się podoba 🙂
Uwielbiam w-zkę 🙂 ale za mną chodzi!
Powinnaś zrobić 🙂
Lubię wuzetkę i robiłam ją kilka razy, ale bez mascaropne. Ogólnie moje miały trochę inny skład. A Twoja wygląda pysznie 😉
Najważniejsze Aniu, że Twoje ciasto było pyszne, a na pewno było 🙂
Wygląda smacznie 🙂
Dziękuję pięknie 🙂
z checia bym zjadla taki 🙂
Polecam wypróbować 🙂
jeszcze nigdy nie robiłam, pysznie wygląda:)
Powinnaś to zmienić i wypróbować przepis, bo nie jest skomplikowane, a dużo lepsze niż z cukierni 🙂
Gdybym umiała się teleportować, to chętnie skoczyłabym do każdego talerzyka 🙂
… czy dobrze widzę, że na blogu zmiany są…?
Pozdrawiam!
Dobrze widzisz 🙂
Przeniosłam się na własny hosting, oczywiście nie obyło się bez problemów, ale będzie ok 🙂
To gratulacje 🙂
Trochę zazdroszczę tego hostingu…. ja przeszłam na własną domenę w styczniu, (domena swoja ale nadal na blogerze) pamiętam jak dziś te moje krokodyle łzy nad klawiaturą, i te ostre słowa jakie wówczas padały :):):) powiedziałam, że nigdy więcej… choć wiem, że o hostingu też muszę pomyśleć, ale już chyba będę musiała opłacić jakiegoś informatyka bo chyba nie dam rady sama.
Ja domenę miałam od grudnia, no i teraz postanowiłam przejść na hosting.
Samo przechodzenie, instalacja itd nie była skomplikowana. Problem pojawił się przy przenoszeniu plików i komentarzy z Bloggera – nie chciał mi oddać, no i nie oddał…
Na szczęści mam w laptopie kopie wszystkiego co opublikowałam, więc mogę dodać ponownie, ale trochę jest z tym roboty – każdy post, każde zdjęcia, a trochę tego jest…
Myślałam, że problemem będzie samo zakładanie, instalowanie, ale sypnęła się przy ostatnim kliknięciu. Nawet kopia przywracania bloga nie pomogła.
To jedno z moich ulubionych ciast. Jak jeszcze mieszkałam z moimi rodzicami to mama zawsze mi je robiła na urodziny.
Ja też je bardzo lubię 🙂 Lubię wszystkie ciasta z bita śmietaną 🙂
Moje ulubione ciasto 🙂
Na pewno wypróbuję Twój przepis 🙂
Polecam, bo jest świetne 🙂
Smak dzieciństwa, muszę kiedyś zrobić!
Polecam, bo smakuje rewelacyjnie 🙂
Oj pychotka to ciacho ale ja na diecie i nie da rady .Może kiedyś…
Do niskokalorycznych to ono nie należy, ale jak skończy Ci się dieta to na mały kawałek możesz się skusić 🙂
Bardzo fajne ciasto.
Dziękuję 🙂