Ciasto toffi bez pieczenia

Ciasto toffi bez pieczenia
Ciasto toffi bez pieczenia

Ciasto toffi bez pieczenia to moja kolejna propozycja na łatwe i pyszne ciasto bez użycia piekarnika.

Ciasto jest na spodzie z herbatników i ma dwie warstwy o smaku toffi – mocniejsza i słabszą, a na wierzchu bita śmietana i czekolada.

Całość rewelacyjnie się komponuje i genialnie smakuje 🙂

Ciasto toffi bez pieczenia idealnie sprawdzi się w ciepłe dni, ale też wtedy kiedy nie mamy czasu lub chęci na pieczenie 🙂

Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂

 

Przepis na formę o wymiarach 27*18 cm

 

SKŁADNIKI:

Warstwy o smaku toffi:

300 g herbatników

500 ml śmietanki 30%

300 g masy toffi ( kajmaku )

1czubata łyżka żelatyny

0,5 szklanki gorącej wody

Masa śmietanowa:

200 ml śmietanki 30%

200 g serka mascarpone

3 łyżki cukru pudru

Wierzch ciasta:

50 g startej czekolady deserowej

posypki czekoladowe i/lub cukrowe

 

PRZYGOTOWANIE:

Formę ( 27*18 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia.

Dno tak przygotowanej formy wyłożyć warstwą herbatników – 100 g.

Warstwy o smaku toffi – żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącej, ale nie wrzącej wodzie i odstawić do wystygnięcia.

Śmietankę ubić, dodać 200 g masy toffi, dokładnie połączyć.

Zimną żelatynę zahartować łyżką masy o smaku toffi i dodać do pozostałej masy, połączyć i podzielić na dwie części ( należy to robić szybko, aby masy nie zdążyły stężeć w misce ).

Do jednej części masy dodać pozostały kajmak i wymieszać, a następnie wyłożyć ją na warstwę herbatników w formie.

Wyrównać i ułożyć kolejną warstwę herbatników – 100 g.

Na herbatniki wyłożyć drugą część masy toffi –  z mniejszą ilością kajmaku.

Wyrównać i wyłożyć ostatnią warstwę herbatników – 100 g.

Ciasto włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy śmietanowej.

Masa śmietanowa – zimną śmietankę ubić dodając w trakcie ubijania cukier puder, a następnie połączyć z serkiem mascarpone.

Tak przygotowaną śmietankę wyłożyć na herbatnikach.

Ciasto toffi bez pieczenia posypać startą czekoladą deserową i udekorować czekoladowymi i cukrowymi posypkami.

Schłodzić 🙂

Ciasto toffi bez pieczenia

Ciasto toffi bez pieczenia

Ciasto toffi bez pieczenia

124 odpowiedzi do “Ciasto toffi bez pieczenia”

  1. Jak widzę przepis na ciasto z dopiskiem “bez pieczenia”, jakoś tak wzbudza to moje większe zainteresowanie haha 😀 O wiele bardziej wolę robić ciasta bez pieczenia, jakoś lepiej mi wychodzą 😀

    1. To jest przepis na formę o wymiarach 27*18 – czyli długość 27 cm, szerokość 18 cm
      Toffi to inaczej kajmak. Można spotkać nazwę toffi, można spotkać nazwę masa kajmakowa, można też spotkać się z nazwą masa krówkowa. To jest to samo 😊
      Są też masy o smaku np orzechowym, wtedy na opakowaniu napisane jest, że to toffi o smaku orzechowym 😊

  2. Pani Aniu myślałam,że to ciasto będzie bardzo słodkie.Zrobiłam dzisiaj ot tak żeby sprawdzić.Nic z tego.Jest pyszne.Jest słodkie,ale nie przesłodzone.PYSZNE.Pozdrawiam

    1. Bardzo się cieszę, że smakowało 😊
      Faktycznie jest słodkie, ale pomimo dużej ilości toffi nie jest przesłodzone 😊
      Pozdrawiam serdecznie 😊

  3. Piszę kolejny raz komentarz. Może tym razem uda się go opublikować.
    Ciasto wygląda obłędnie, a fakt, że w upały nie trzeba podnosić temperatury w kuchni to jego kolejny atut:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.