Ciasto Pomarańczowiec

Ciasto Pomarańczowiec
Ciasto Pomarańczowiec

Ciasto Pomarańczowiec to mój kolejny słodki eksperyment. 🙂

Cienki biszkopt o delikatnym pomarańczowym smaku, masa pomarańczowa składająca się z bitej śmietany, galaretek pomarańczowych, no i oczywiście z soczystych pomarańczy, następnie warstwa herbatników maślanych, górna warstwa to bita śmietana połączona z serkiem mascarpone. 🙂

Pomarańczowiec to wyśmienite ciasto, które można podać na każdej uroczystości, ale również na weekend, czy popołudnie z przyjaciółmi jest odpowiednie.

Lekkie, orzeźwiające i bardzo smaczne. 🙂

 

Przepis na blaszkę 24*24 cm

 

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

3 jajka

3 łyżki cukru

3 łyżki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka oleju

1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa pomarańczowa:

2 galaretki pomarańczowe

4 pomarańcze

200 ml śmietanki 30%

125 g serka mascarpone

1 łyżka cukru pudru

Warstwa śmietanowa:

200 ml śmietanki 30%

125 g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

Poncz:

1/4 szklanki wody

1 łyżeczka cukru pudru

1 łyżka soku pomarańczowego lub 1 łyżeczka soku z cytryny

150 g herbatników maślanych

plasterki pomarańczy do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt – jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę.

Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, następnie małymi porcjami dodawać do masy jajecznej i miksować na małych obrotach tylko do połączenia składników.

Dodać olej i aromat pomarańczowy, delikatnie połączyć.

Dno blaszki ( 24*24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto.

Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni.

Włożyć blaszkę z ciastem i piec przez 20 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu biszkopt wystudzić.

Poncz – sok z pomarańczy lub cytryny dodać do ciepłej wody, osłodzić i dokładnie wymieszać.

Chłodny biszkopt nasączyć przygotowanym płynem.

Masa pomarańczowa – obie galaretki rozpuścić w 250 ml gorącej wody i odstawić do przestygnięcia.

Pomarańcze obrać, oczyścić z błonek i rozdrobnić przy pomocy blendera na niezbyt gładki mus.

Dodać mus pomarańczowy do zimnej galaretki i odstawić.

Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone, miksować przez kilka minut, a następnie dodać galaretki z pomarańczowym musem.

Całość delikatnie wymieszać i wylać na zimny, nasączony biszkopt, wyrównać.

Na masę pomarańczową ułożyć maślane herbatniki i blaszkę z ciastem odstawić w chłodne miejsce do stężenia.

Warstwa śmietanowa – śmietankę ubić z cukrem pudrem.

pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i zmiksować.

Część bitej śmietany przełożyć do szprycy cukierniczej, resztę wyłożyć na warstwę herbatników i wyrównać.

Ciasto Pomarańczowiec udekorować pozostawiona bitą śmietaną i plasterkami pomarańczy.

Ciasto Pomarańczowiec

Ciasto Pomarańczowiec

2 Replies to “Ciasto Pomarańczowiec”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.