Ciasto Pleśniak

Ciasto Pleśniak
Ciasto Pleśniak

Ciasto Pleśniak to jedno z tych ciast, które znam z dzieciństwa.

Często przygotowywane w moim domu rodzinnym i uwielbiane przez wszystkich.

Zapewne niektórzy z Was znają je pod inną nazwą – słyszałam już nazwę Skubaniec i Ścierak 🙂

Pyszne ciasto, które składa się z warstwy waniliowej, kakaowej, kwaśnego dżemu z czarnych porzeczek i pysznej bezy/pianki – zapewne dzięki tej piance ciasto ma taką mało apetyczną nazwę, bo bardzo często piana z białek mniej ubita przypomina pleśń, a dawniej super robotów kuchennych, które idealnie ubijają pianę z białek nie było, więc i pianka często wychodziła mało udana. 🙂

Pomimo niezbyt apetycznej nazwy ciasto jest rewelacyjne, nie jest przesłodzone, no i ta kwaskowata nutka dżemu.

Pyszne ciasto na każdy dzień  🙂

 

Przepis na blaszkę 24*24 cm

 

SKŁADNIKI:

3 szklanki mąki pszennej

5 jajek

250 g masła

1,5 szklanki cukru

1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

2 łyżki wody

dżem z czarnych porzeczek

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę i proszek do pieczenia przesypać do miski, dodać pół szklanki cukru i dokładnie wymieszać.

Dodać pokrojone w kostkę masło, aromat waniliowy i żółtka ( białka odłożyć w chłodne miejsce ).

Zagnieść gładkie ciasto, podzielić na trzy części.

Dwie części owinąć w folię spożywczą i schować do zamrażarki.

Do trzeciej części ciasta dodać kakao i wodę, zagnieść, a następnie owinąć w folię i również schować do zamrażarki.

Ciasto chłodzić przez około 30 minut.

Blaszkę ( 24*24 cm ) natłuścić i oprószyć tartą bułką.

Na dno blaszki zetrzeć na tarce o dużych oczkach białą część ciasta, na jasną część wyłożyć równomiernie dżem z czarnych porzeczek.

Na dżem porzeczkowy zetrzeć kakaową część ciasta.

Białka ubić na sztywno ze szklanką cukru i wyłożyć na ciemnej części ciasta, na białka zetrzeć ostatnią część ciasta – jasną.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem.

Ciasto Pleśniak piec około 45 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po upływie podanego czasu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwi i studzić ciasto wewnątrz piekarnika, aby beza wyschła.

Ciasto Pleśniak

Ciasto Pleśniak

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.