Ciasto Pijana Zakonnica

Ciasto Pijana Zakonnica
Ciasto Pijana Zakonnica

Nie wiem skąd wzięła się nazwa ,, Pijana zakonnica “, ale trzeba przyznać, że chociaż nazwa jest zabawna to ciasto jest wyśmienite.

Próbowałam kilku wersji tego ciasta, ale dla mnie były zbyt mocno nasączone alkoholem, więc postanowiłam zrobić swoją wersję, która ma delikatną alkoholową nutę.

Puszysty biszkopt z nutą alkoholu zatopioną w czekoladowej masie i bita śmietana.

Pijana Zakonnica to ciasto rewelacja! 🙂

 

Przepis na blaszkę 24*24 cm

 

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

3 jajka

3 łyżki mąki pszennej tortowej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki cukru

2-3 łyżeczki domowego cukru waniliowego extra  lub cukru wanilinowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka oleju

Polewa:

50 g masła lub margaryny

3 łyżki cukru pudru

2-3 łyżeczki domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego

2 łyżki kakao

1/4 szklanki wody

1/4 szklanki alkoholu – wino, rum, whisky

1 łyżeczka aromatu rumowego

Bita śmietana:

500 ml śmietanki 30%

2 fixy do śmietany

3 łyżki cukru pudru

Dekoracja:

kilka kostek czekolady

czekoladowe posypki

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt – mikserem na wysokich obrotach ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym extra lub cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę.

Dodać łyżkę oleju i ubijać jeszcze przez chwilę.

Mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać.

Zmniejszyć obroty miksera do minimum i ubijając masę jajeczną partiami dodawać przesiane mąki z proszkiem.

Miksować tylko do połączenia składników.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Blaszkę ( 24*24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia – tylko dno, boki pozostawić bez papieru, nie natłuszczać.

Ciasto przelać do przygotowanej formy.

Włożyć blaszkę do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut na funkcji grzania góra-dół.

Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i zrzucić z wysokości około 50 cm.

Odstawić do wystygnięcia.

Chłodny biszkopt odwrócić tak, aby dół ciasta znajdował się na górze, zdjąć papier i końcówką drewnianej łyżki ( można użyć kredki ) zrobić w cieście otwory – otwory nie powinny sięgać dna.

Polewa – wodę połączyć z aromatem rumowym, przelać do rondelka.

Dodać masło, cukier puder, cukier waniliowy extra lub cukier wanilinowy i kakao, włączyć na średni ogień i zagotować.

Po zagotowaniu zdjąć z ognia, dodać alkohol, wymieszać i lekko przestudzić.

Przestudzoną polewą wypełnić otwory w cieście.

Bita śmietana – mocno schłodzoną śmietankę ubić na wysokich obrotach.

Fixy wymieszać z cukrem pudrem i dodać do śmietany pod koniec ubijania.

Ubijać jeszcze przez chwilę, a następnie wyłożyć na ciasto.

Dekoracja – kostki czekolady zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, oprószyć ciasto i udekorować czekoladowymi posypkami.

Pijaną zakonnice przechowywać w lodówce.

Ciasto Pijana Zakonnica

Źródło Przepisy Magdy

2 Replies to “Ciasto Pijana Zakonnica”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.