
Ciasto Orzechowiec to ciasto składające się z dwóch blatów ciasta miodowego, kremu budyniowego i orzechów włoskich w karmelu na górnym blacie ciasta.
Jest nieskomplikowane w robieniu, a do tego bardzo smaczne.
Moje ciasto robiłam na Boże Narodzenie, zrobiłam zdjęcia i dzisiaj Wam prezentuję.
Przepis na blaszkę o wymiarach 24* 40 cm
SKŁADNIKI:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
150 g masła
2 jajka
2 łyżki miodu naturalnego ( można dać łyżkę naturalnego i łyżkę sztucznego miodu aby ciasto szybciej zmiękło )
2 łyżeczki sody
Warstwa orzechowa:
250 g orzechów włoskich
80 g masła
5 łyżek cukru
2 łyżki miodu naturalnego ( można dać miód naturalny i sztuczny )
Krem budyniowy:
1 litr mleka
2 budynie śmietankowe
1 budyń waniliowy
4 łyżki cukru
300 g masła
1 szklanka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Dzień przed robieniem ciasta z litra mleka, budyni śmietankowych i waniliowego, 4 łyżek cukru ugotować budyń i pozostawić do całkowitego przestudzenia.
Ciasto – wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski przy pomocy robota z końcówką hak zagnieść ciasto ( ciasto można także zagnieść ręcznie ).
Ciasto podzielić na dwie części.
Dwie jednakowe blaszki ( 24*40 cm ) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
W każdej blaszce rozwałkować ciasto.
Warstwa orzechowa – orzechy posiekać.
Masło, miód i cukier przełożyć do garnka, zagotować.
Do gotujących się składników dodać posiekane orzechy, dokładnie przemieszać i gotować kilka minut stale mieszając.
Przygotowaną warstwę orzechową wyłożyć na jednym rozwałkowanym w blaszce placku.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Do gorącego piekarnika włożyć jedną z blaszek i piec przez 11 minut na funkcji grzania góra-dół, następnie w tej samej temperaturze i tym samym czasie upiec drugi blat ciasta.
Placki na orzechowiec pozostawić do całkowitego wystygnięcia, zdjąć papier.
Krem – masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po łyżce budyniu również w temperaturze pokojowej.
Na blat ciasta bez orzechów wyłożyć krem budyniowy, nakryć blatem z orzechami i odstawić do lodówki.
Ciasto Orzechowiec najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu, gdy placki są już miękkie.