Ciasto Orzechowa Nutka

Ciasto Orzechowa Nutka
Ciasto Orzechowa Nutka

Ciasto Orzechowa Nutka to moja kolejna słodka wariacja. 🙂

Lubię orzeszki ziemne i kajmak, ale tym razem chciałam troszkę wzbogacić ciasto o dodatkowy smak i zmienić wygląd tradycyjnych ciast z orzeszkami ziemnymi i masą kajmakową.

Ciasto Orzechowa Nutka to puszysty biszkopt, krem czekoladowy z orzeszkami ziemnymi, bita śmietana, kolejny blat biszkoptu, masa kajmakowa i ponownie orzeszki ziemne.

Całość bardzo dobrze się komponuje, a słodycz czekoladowego kremu i kajmaku jest przełamana orzeszkami i niezbyt słodką bitą śmietaną.

Polecam wypróbować. 🙂

 

Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm

 

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

5 jajek

1 szklanka cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego

1 łyżka oleju

Warstwa czekoladowa:

5 łyżek kremu czekoladowego

100 g niesolonych orzeszków ziemnych

Warstwa śmietanowa:

400 g śmietanki 30%

2 usztywniacze do śmietany

2 łyżki cukru pudru

Warstwa kajmakowa:

1/2 puszki masy kajmakowej

100 g niesolonych orzeszków ziemnych

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt – jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym lub wanilinowym przy pomocy miksera na jasną, puszystą masę.

Dodać łyżkę oleju i zmiksować.

Mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do masy jajecznej i krótko zmiksować – tylko do połączenia składników.

Dno tortownicy ( 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić suche.

Ciasto przelać do przygotowanej formy.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem i piec przez 40 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu wystudzić, zdjąć obręcz tortownicy i przekroić biszkopt na dwa blaty.

Krem czekoladowy lekko podgrzać, aby łatwiej było go rozsmarować na biszkopcie.

Podgrzanym kremem przesmarować jeden blat biszkoptu, posypać orzeszkami ziemnymi i lekko je docisnąć, aby dobrze przykleiły się do kremu.

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i usztywniaczami do śmietany.

Ubitą śmietankę wyłożyć na warstwę czekoladową.

Na śmietanę położyć drugi blat biszkoptu i lekko docisnąć, aby bita śmietana pod nim równo się rozłożyła.

Masę kajmakową podgrzać i rozsmarować na biszkopcie, posypać orzeszkami ziemnymi.

Ciasto Orzechowa Nutka przechowywać w lodówce.

Ciasto Orzechowa Nutka

Ciasto Orzechowa Nutka

2 Replies to “Ciasto Orzechowa Nutka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.