Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi
Ciasto na pierogi

Idealne ciasto na pierogi powinno być zwarte, ale nie twarde.

Powinno być elastyczne i oczywiście bardzo smaczne 🙂

Przepisów na ciasto jest wiele, ale podstawowymi składnikami są mąka, woda i sól.

Nie ma potrzeby ulepszania i dodawanie innych składników jeśli można uzyskać super efekt starym, domowym sposobem.

 

Przepis na ciasto do 50 pierogów


SKŁADNIKI:

400 g mąki pszennej

szczypta soli

woda

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę pszenną przesypać do miski, dodać szczyptę soli i wymieszać.

Stopniowo dodawać wodę ( najlepiej zimną, bo dodając ciepłą ciasto będzie klejące, ciężej będzie się rozwałkowywać, a przez to dodamy mniej wody, ciasto będzie twardsze i mniej elastyczne ).

Ciasto dokładnie zagnieść.

Na lekko podsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto i powycinać kółka.

Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi wypełnić ulubionym farszem i zalepić.

Gotować w lekko osolonej wodzie w zależności od rodzaju farszu od 3 do 5 minut licząc od momentu wypłynięcia.

One Reply to “Ciasto na pierogi”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.