Ciasto Malakoff w wersji rumowej

Ciasto Malakoff w wersji rumowej
Ciasto Malakoff w wersji rumowej

Malakoff to austriacki tort migdałowy przygotowywany bez pieczenia, ale moja wersja to ciasto Malakoff w wersji rumowej i spód jest pieczony.

Puszysty biszkopt przełożony pysznym kremem o smaku rumowym, a pod kremem marmoladka.

Wierzch ciasta przesmarowany jest cienką warstwa tego samego kremu i posypany lekko podprażonymi płatkami migdałów.

Ciasto smakuje wyśmienicie, gorąco polecam wypróbować 🙂

 

Przepis na blaszkę 24*24 cm

 

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki mąki pszennej

4 łyżki cukru

1 łyżeczka domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

200 g masła

2 żółtka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki mąki pszennej

1 1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki śmietanki 30%

4 łyżki cukru

3 łyżeczki domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka rumu

Poncz:

100 ml wody

1 łyżka cukru

1 łyżka rumu

Dodatkowo:

1/2 słoiczka marmolady lub konfitury

60 g płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt – jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych na puch jajek, delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników.

Dno blaszki ( 24*24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić bez papieru i natłuszczenia.

Przelać ciasto do przygotowanej formy.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Blaszkę z biszkoptem włożyć do gorącego piekarnika i piec przez 20 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu ciasto wyjąć, przestudzić i przekroić na dwa blaty.

Krem – jedną szklankę mleka zagotować.

Pozostałe mleko, śmietankę, żółtka, cukier, cukier wanilinowy, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną dokładnie połączyć.

Przygotowaną mieszankę wlać do wrzącego mleka i stale mieszając ugotować budyń.

Budyń odstawić do przestudzenia.

Masło utrzeć stopniowo dodając chłodny budyń.

Na samym końcu dodać sok z cytryny i rum, dokładnie wymieszać.

Poncz – cukier rozpuścić w letniej wodzie, dodać rum i dokładnie wymieszać.

Jeden blat biszkoptu nasączyć połową ponczu, a następnie na nasączony biszkopt wyłożyć kleksy marmolady.

Na tak przygotowany biszkopt z marmoladą ostrożnie wyłożyć krem rumowy pozostawiając około 1/4 do przesmarowania wierzchu ciasta, nakryć drugim płatem ciasta.

Górny biszkopt nasączyć pozostałym ponczem, a następnie przesmarować pozostałym kremem.

Płatki migdałowe delikatnie uprażyć na suchej patelni i posypać wierzch ciasta.

Ciasto Malakoff w wersji rumowej najlepiej smakuje po kilku godzinach od przygotowania.

Ciasto Malakoff w wersji rumowej

Ciasto Malakoff w wersji rumowej

2 Replies to “Ciasto Malakoff w wersji rumowej”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.