
Ciasto Leśny Mech to pyszne ciasto z dodatkiem szpinaku dzięki któremu zawdzięcza swój zielony kolor, przełożone bitą śmietaną i udekorowane owocami granatu.
Przepis na to ciasto trafił w moje ręce kilka lat temu od koleżanki i chociaż ciasto bardzo mnie zaciekawiło to muszę przyznać, że obawiałam się smaku – szpinak w cieście nie brzmiał zbyt zachęcająco.
Pomimo obaw zdecydowałam się wypróbować przepis – to była dobra decyzja, bo ciasto jest rewelacyjne. 🙂
Szpinak nie jest wyczuwalny, ciasto jest wilgotne, a całość pięknie wygląda i pysznie smakuje.
Przepis na blaszkę 24*24 cm
SKŁADNIKI:
450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego ( brykiet )
3 jajka
1 i 1/3 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
500 ml śmietanki 30%
2 cukry wanilinowe
3 łyżki cukru pudru
2 usztywniacze do śmietany
owoce granatu
PRZYGOTOWANIE:
Szpinak rozmrozić i lekko odsączyć z wody.
Jajka z cukrem ubić przy pomocy miksera na puszystą masę, dodać olej.
Mąkę krupczatkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej.
Dokładnie zmiksować, a następnie dodać rozmrożony i odsączony szpinak.
Miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników.
Blaszkę ( 24*24 cm ) natłuścić i oprószyć tartą bułką, a następnie przelać ciasto.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Do gorącego piekarnika włożyć ciasto Leśny Mech i piec przez 60 minut ( do suchego patyczka ).
Po upieczeniu ciasto wyjąć i wystudzić.
Śmietankę ubić dodając pod koniec cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym i usztywniaczami do śmietany.
Zimne ciasto wyjąć z formy i odciąć wierzch ( dół 2/3, góra 1/3 ciasta ).
Na dolnym blacie ciasta wyłożyć ubitą śmietanę, górę ciasta rozdrobnić w dłoniach i okruszki wyłożyć na śmietanę.
Ciasto Leśny Mech posypać pestkami granatu i lekko docisnąć aby pestki owocu i okruchy ciasta przylgnęły do śmietany.
Upiekłam to ciasto i wyszło rewelacyjnie :), tylko zmieniłam krem – ubita śmietanka + mascarpone. Goście byli zachwyceni. Szczerze polecam :)!
Bardzo się cieszę, że smakowało 😊
Ja czasami również daję bitą śmietankę z serkiem mascarpone – jest bardziej stabilne zwłaszcza w ciepłe dni 😊
Pozdrawiam 😊
Ciasto pycha, rodzinka zachwycona i się zajadają jak tylko je zrobie.