Ciasto Leśny Mech

Ciasto Leśny Mech
Ciasto Leśny Mech

Ciasto Leśny Mech to pyszne ciasto z dodatkiem szpinaku dzięki któremu zawdzięcza swój zielony kolor, przełożone bitą śmietaną i udekorowane owocami granatu.

Przepis na to ciasto trafił w moje ręce kilka lat temu od koleżanki i chociaż ciasto bardzo mnie zaciekawiło to muszę przyznać, że obawiałam się smaku – szpinak w cieście nie brzmiał zbyt zachęcająco.

Pomimo obaw zdecydowałam się wypróbować przepis – to była dobra decyzja, bo ciasto jest rewelacyjne. 🙂

Szpinak nie jest wyczuwalny, ciasto jest wilgotne, a całość pięknie wygląda i pysznie smakuje.

 

Przepis na blaszkę 24*24 cm

 

SKŁADNIKI:

450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego ( brykiet )

3 jajka

1 i 1/3 szklanki cukru

1 i 1/3 szklanki oleju

2 szklanki mąki krupczatki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

500 ml śmietanki 30%

2 cukry wanilinowe

3 łyżki cukru pudru

2 usztywniacze do śmietany

owoce granatu

 

PRZYGOTOWANIE:

Szpinak rozmrozić i lekko odsączyć z wody.

Jajka z cukrem ubić przy pomocy miksera na puszystą masę, dodać olej.

Mąkę krupczatkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej.

Dokładnie zmiksować, a następnie dodać rozmrożony i odsączony szpinak.

Miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników.

Blaszkę ( 24*24 cm ) natłuścić i oprószyć tartą bułką, a następnie przelać ciasto.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć ciasto Leśny Mech i piec przez 60 minut ( do suchego patyczka ).

Po upieczeniu ciasto wyjąć i wystudzić.

Śmietankę ubić dodając pod koniec cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym i usztywniaczami do śmietany.

Zimne ciasto wyjąć z formy i odciąć wierzch ( dół 2/3, góra 1/3 ciasta ).

Na dolnym blacie ciasta wyłożyć ubitą śmietanę, górę ciasta rozdrobnić w dłoniach i okruszki wyłożyć na śmietanę.

Ciasto Leśny Mech posypać pestkami granatu i lekko docisnąć aby pestki owocu i okruchy ciasta przylgnęły do śmietany.

Ciasto Leśny Mech

Ciasto Leśny Mech

3 odpowiedzi do “Ciasto Leśny Mech”

    1. Bardzo się cieszę, że smakowało 😊
      Ja czasami również daję bitą śmietankę z serkiem mascarpone – jest bardziej stabilne zwłaszcza w ciepłe dni 😊
      Pozdrawiam 😊

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.