
Przepis na to ciasto wpadł mi w oko na jednym z blogów i wiedziałam, że koniecznie muszę je zrobić, bo wygląda zachwycająco. 🙂
Ciasto Lampart nie jest tradycyjnym, słodkim wypiekiem.
Jest to ciasto drożdżowe, niezbyt słodkie, z delikatna nutą wanilii i kakao, a smak przypomina troszeczkę słodszą chałkę drożdżową bez kruszonki.
Doskonale smakuje na sucho, ale i z dżemem, czy innymi słodkimi smarowidłami.
Wygląd tego ciasta na pewno zachwyci i zachęci do jedzenia ,, małego niejadka “, ale dużego człowieka lubiącego jeść również. 😉
Ciasto Lampart jest trochę pracochłonne, ale dla takiego efektu myślę, że warto.
Przepis na blaszkę keksówkę 25*12 cm
SKŁADNIKI:
1 szklanka mleka
25 g mąki ziemniaczanej
50 g masła
380 g mąki pszennej
80 g cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego
4 g suchych drożdży instant
szczypta soli
1 łyżka kakao + 1 łyżka mleka
1 łyżeczka kakao + 1 łyżeczka mleka
1 jajko + 1 łyżeczka mleka
PRZYGOTOWANIE:
1 szklankę mleka rozmieszać z mąką ziemniaczaną i stale mieszając zagotować.
Do gotującej się masy dodać masło i mieszać gotując na małym ogniu do czasu rozpuszczenia masła.
Tak przygotowaną masę budyniową nakryć folią i odstawić do ostygnięcia.
Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier, cukier waniliowy extra lub cukier wanilinowy, szczyptę soli, suche drożdże i dokładnie wymieszać.
Do suchych składników dodać chłodną masę budyniową i zagnieść.
Ciasto podzielić na pół, a następnie jedną połowę ciasta także na pół – powinno być pół ciasta, ćwierć i ćwierć.
1 łyżkę kakao rozetrzeć z 1 łyżką mąki i połączyć z pierwszą małą częścią ciasta.
1 łyżeczkę kakao rozetrzeć z 1 łyżeczką mleka i połączyć z drugą małą częścią ciasta.
Każdą część ciasta uformować w kulkę, przełożyć do blaszki, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
Po upływie podanego czasu każdą kulkę ciasta podzielić na osiem kuleczek ( kulki nie muszą być jednakowej wielkości ).
Małą kulkę białego ciasta rozwałkować na długość keksówki ( 25 * 12 cm ).
Ciemniejszą brązową kulkę rozwałkować tak, aby była odrobinę krótsza od jasnej, rozwałkowanej części i położyć na części jasnej.
Kulkę ciasta jasnobrązowego uformować w wałeczek i położyć na ciemnym placku, całość zawinąć w rulonik lekko zlepiając brzegi.
Tak postąpić z wszystkimi kulkami, powstanie 8 ruloników.
Keksówkę ( długość 25 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dnie ułożyć trzy ruloniki, na trzech rulonikach kolejną warstwę trzech ruloników, pozostałe dwa położyć na wierzchu.
Przełożone do foremki ciasto Lampart nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Jajko wymieszać z łyżeczką mleka i przesmarować ciasto.
Ciasto Lampart włożyć do gorącego piekarnika i piec około 40 minut ( sprawdzić patyczkiem ) na funkcji grzania góra-dół.
Po upieczeniu ciasto Lampart wystudzić.
Kroić, gdy będzie całkowicie zimne.
Źródło I Adore Cinnamon 🙂