Ciasto Lampart

Ciasto Lampart
Ciasto Lampart

Przepis na to ciasto wpadł mi w oko na jednym z blogów i wiedziałam, że koniecznie muszę je zrobić, bo wygląda zachwycająco. 🙂

Ciasto Lampart nie jest tradycyjnym, słodkim wypiekiem.

Jest to ciasto drożdżowe, niezbyt słodkie, z delikatna nutą wanilii i kakao, a smak przypomina troszeczkę słodszą chałkę drożdżową bez kruszonki.

Doskonale smakuje na sucho, ale i z dżemem, czy innymi słodkimi smarowidłami.

Wygląd tego ciasta na pewno zachwyci i zachęci do jedzenia ,, małego niejadka “, ale dużego człowieka lubiącego jeść również. 😉

Ciasto Lampart jest trochę pracochłonne, ale dla takiego efektu myślę, że warto.

 

Przepis na blaszkę keksówkę 25*12 cm

 

SKŁADNIKI:

1 szklanka mleka

25 g mąki ziemniaczanej

50 g masła

380 g mąki pszennej

80 g cukru

2 łyżeczki domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego

4 g suchych drożdży instant

szczypta soli

1 łyżka kakao + 1 łyżka mleka

1 łyżeczka kakao + 1 łyżeczka mleka

1 jajko + 1 łyżeczka mleka

PRZYGOTOWANIE:

1 szklankę mleka rozmieszać z mąką ziemniaczaną i stale mieszając zagotować.

Do gotującej się masy dodać masło i mieszać gotując na małym ogniu do czasu rozpuszczenia masła.

Tak przygotowaną masę budyniową nakryć folią i odstawić do ostygnięcia.

Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier, cukier waniliowy extra lub cukier wanilinowy, szczyptę soli, suche drożdże i dokładnie wymieszać.

Do suchych składników dodać chłodną masę budyniową i zagnieść.

Ciasto podzielić na pół, a następnie jedną połowę ciasta także na pół – powinno być pół ciasta, ćwierć i ćwierć.

1 łyżkę kakao rozetrzeć z 1 łyżką mąki i połączyć z pierwszą małą częścią ciasta.

1 łyżeczkę kakao rozetrzeć z 1 łyżeczką mleka i połączyć z drugą małą częścią ciasta.

Każdą część ciasta uformować w kulkę, przełożyć do blaszki, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.

Po upływie podanego czasu każdą kulkę ciasta podzielić na osiem kuleczek ( kulki nie muszą być jednakowej wielkości ).

Małą kulkę białego ciasta rozwałkować na długość keksówki ( 25 * 12 cm ).

Ciemniejszą brązową kulkę rozwałkować tak, aby była odrobinę krótsza od jasnej, rozwałkowanej części i położyć na części jasnej.

Kulkę ciasta jasnobrązowego uformować w wałeczek i położyć na ciemnym placku, całość zawinąć w rulonik lekko zlepiając brzegi.

Ciasto Lampart

Tak postąpić z wszystkimi kulkami, powstanie 8 ruloników.

Keksówkę ( długość 25 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia.

Na dnie ułożyć trzy ruloniki, na trzech rulonikach kolejną warstwę trzech ruloników, pozostałe dwa położyć na wierzchu.

Przełożone do foremki ciasto Lampart nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Jajko wymieszać z łyżeczką mleka i przesmarować ciasto.

Ciasto Lampart włożyć do gorącego piekarnika i piec około 40 minut ( sprawdzić patyczkiem ) na funkcji grzania góra-dół.

Ciasto Lampart

Po upieczeniu ciasto Lampart wystudzić.

Kroić, gdy będzie całkowicie zimne.

Ciasto Lampart

Źródło I Adore Cinnamon 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.