
Ciasto Krówka z migdałami to moim zdaniem jedno z lepszych ciast 🙂
Puszysty, delikatny biszkopt o karmelowy smaku, ale…bez dodatku miodu, przełożony kremem na bazie bitej śmietany, a wierzch to masa kajmakowa/krówkowa i prażone migdały.
Całość niesamowicie smaczne, lekka i słodka, ale nie przesłodzona.
Ciasto Krówka z migdałami świetnie sprawdzi się jako ciasto na każda okazję, ale i bez okazji smakuje rewelacyjnie.
Polecam 🙂
Przepis na blaszkę 24*24 cm.
SKŁADNIKI:
Karmel:
1/2 szklanki cukru
1 szklanka wody
1 łyżka soku z cytryny
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki pszennej
Krem:
330 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
2 lekko czubate łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy – opcjonalnie
Wierzch ciasta:
1 puszka masy kajmakowej/krówkowej ( 400 g )
50 g płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE:
Karmel – do garnka wsypać cukier i wlać pół szklanki wody, wymieszać i włączyć do gotowania na średniej mocy palnika ( od momentu włączenia do gotowania wody z cukrem nie mieszać! ).
Wodę z cukrem gotować do momentu aż zgęstnieje i nabierze złotego koloru. Karmel może zacząć twardnieć, ale rozpuści się w wrzącej wodzie ( jeśli biszkopt ma być ciemniejszy należy karmel gotować do czasu aż będzie brązowy ).
Do karmelu ostrożnie wlać pół szklanki wrzątku i sok z cytryny, mieszać gotując na małej mocy palnika do czasu aż karmel rozpuści się w wodzie.
Gotowy karmel przestudzić ( należy pamiętać aby w trakcie gotowania karmelu nie smakować ponieważ jest bardzo, bardzo gorący ).
Biszkopt – jajka wbić do misy robota kuchennego, dodać cukier i ubić na puszystą, jasną masę.
Mąkę pszenną połączyć z proszkiem do pieczenia i delikatnie dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać do połączenia składników.
Do tak przygotowanego ciasta ostrożnie wlewać chłodny karmel i delikatnie mieszać do połączenia.
Blaszkę ( 24*24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do blaszki ciasto.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem.
Piec około 40 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia, a następnie przekroić na dwa blaty.
Krem – śmietankę ubić dodając w trakcie ubijania cukier puder i opcjonalnie cukier waniliowy.
Podczas ubijania dodawać serek mascarpone, całość dokładnie połączyć.
Na jeden blat ciasta wyłożyć krem i nakryć drugim blatem ciasta.
Na wierzchu rozsmarować masę kajmakową/krówkową ( masa będzie łatwiej się rozsmarowywać na cieście jeśli zamkniętą puszkę zanurzy się na kilka minut w gorącej wodzie).
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, lekko przestudzić, a następnie wyłożyć na masę kajmakową.
Ciasto Krówka z migdałami najlepiej smakuje po schłodzeniu.
Idealne dla takiego łakomczuszka jak ja 😀 Uwieeelbiam karmel, sama od podstaw nigdy ciasta-krówki nie robiłam – jedynie z pudełka 😉 Ale w smaku się na pewno nie umywa.
Smakuje rewelacyjnie i na pewno jest dużo smaczniejsze niż takie pudełkowe. Wypróbuj 🙂
No nie… Przecież to istne arcydzieło! Aż mam ochotę rzucić się na monitor 😀
Może nie rzucaj się, a upiecz takie ciasto 🙂
Powiem CI, że bardzo fajne ciacho.
Jestem go ciekawa. Może kiedyś się skuszę.
Pozdrawiam! 🙂
Jest bardzo smaczne, puszyste i delikatne 🙂
Pozdrowionka 🙂
Zrobiłam to ciasto ale biszkopt był taki zbity,gumowy.Cos chyba zrobiłam nie tak..
Nie mam pojęcia co poszło nie tak, musiałabym widzieć krok po kroku, ale jedyną rzeczą, która mi się nasuwa na myśl to za mało ubite jajka lub za gęsty karmel.
Jajka ubijac razem na biszkopt? Czy oddzielnie białka?
Tak jak jest w przepisie – jajka w całości. To nie jest typowy biszkopt przez dodatek karmelu, więc nie ma potrzeby ubijania osobno 🙂
Ciasto wygląda fantastycznie, chętnie skusiłabym się na kawałek lub więcej 🙂
Zapraszam do mnie 😀
Wygląda apetycznie 🙂
Pięknie dziękuję 🙂
Czekałam że dodasz jakiś przepis z placuszkiem 🙂 i mam już pierwszy placek który zrobię na święta 🙂 dzięki 🙂
Bardzo się ciesze, że Ci się podoba 🙂
Oj mniam! Wszamalabym bez zastanawiania się!!
Zapraszam Marzenko, bardzo chętnie Cie poczęstuję 🙂
Tego ciasta nie da się nie lubić:)
Zgadza się Ewuniu 🙂
Też mam słabość do karmelu…
No to mamy podobnie 🙂
Aniu smaki mi narobiłaś na ciasto pyszne
Dziękuję Tereniu i polecam 🙂
O mniam i ten karmel <3 Wspaniałe ciasto! Chyba nikt by takim nie pogardził 😀
Mam taką nadzieję, że nikt by nie pogardził 😉
Apetyczne ciasto:-) Idealne na świętowanie w rodzinnym gronie 🙂
Zgadza się 🙂
Jak ono świetnie wygląda…boskie:D
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Dziękuję pięknie i również pozdrawiam 🙂
Uwielbiam takie ciasta z toffi mm 🙂 Musi być pyszne 🙂
Oj tak, smakuje genialnie 🙂
Jadłam u koleżanki i jest mega pyszne 🙂 wprawdzie nie wiem czy dokładnie wszystkie składniki są takie same ane wygląda identycznie 🙂 uwielbiam!
Całkiem możliwe, że było identyczne, a jak nie to bardzo podobne 🙂
Ostatnio piekłam coś bardzo podobnego, również z migdałami 🙂
Na pewno smakowało świetnie 🙂
Oj słodziutka propozycja 🙂
Bardzo słodka 🙂
Oj Aniu, dla mnie zbyt słodkie, a teraz po chorobie, to w ogóle smak mi się zmienił 🙁
Może na mały kawałeczek dałabyś się namówić 🙂
Zazdroszczę takiego talentu do ciast. Pięknie wygląda
Dziękuję ślicznie 🙂
Nic, tylko wprosić się na kawę 🙂
Gorąco zapraszam, będzie mi bardzo miło 🙂
Krówka jest wyśmienita, smaku mi narobiłaś :):)
Bardzo się ciesze i polecam 🙂
To ciasto, ale w innej wersji znam i wiem, że jest pyszne. Przy nim zapomina się o liczeniu kg:) je się i już, jakie miłe chwile:)Aniu twoje wygląda tak apetycznie, szkoda że przez internet nie można się poczęstować, buziaki.
Wielka szkoda, że nie można, bo bardzo chętnie bym Cie poczęstowała Jolu 🙂
Uściski 🙂
Ależ proponujesz pyszności, mniam, mniam!
Bardzo się cieszę, że tak piszesz i polecam 🙂
mniam.. idealne do kawki 🙂
Dokładnie tak 🙂
Musze to pokazać dziewczyną z pracy może mi zrobią heeh
Buziaki:*
Zrób sama, to ciasto tylko wydaje się skomplikowane 🙂
Uściski 🙂
Lubię to ciasto 🙂 Zawsze robię je z gotowej mieszanki, ale może następnym razem skuszę się na Twój przepis 😉
Wypróbuj takie zrobione od podstaw 🙂 Jest mega pyszne 🙂
duży kawałek zamawiam 🙂
Już pakuję i wysyłam 🙂
Wygląda jak blada WZ-ka. Ciekawy przepis, kiedyś wypróbuję.
Smakuje zupełnie inaczej niż W-Z jest karmelowe 🙂
Słodkie ale pyszne ciacho 🙂
Zgadza się 🙂 Jest mega pyszne 🙂
Takie pyszności a ja na diecie 🙁
Wielka szkoda, ale dieta kiedyś się kończy 😉
Wygląda fajnie, kiedyś robiłam krówkę, ale takiego półgotowca z kartonu
Może dasz się namówić na zrobienie od podstaw? 🙂
Pyszne ciacho:)
Dziękuję ślicznie 😊
wygląda baardzo słodko!:D
Jest słodkie, ale w połączeniu z bitą śmietaną, która cukru ma niewiele jest ok 😊
Aniu, ciasteczko bosko wygląda 🙂 może takie też uda mi się zrobić na święta 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂
Zrób, jest mega pyszne 😊
Pozdrowionka serdeczne 😊
Uwielbiam krówkę! Ale bym zjadła takie pyszności 🙂
Zachęcam do przygotowania 😊
Masz rację, Aniu, że to jedno z lepszych ciast. Uwielbiam:)
Jest mega pyszne 😊
Aniu ! Uwielbiam wszystko co migdałowe – Pozdrawiam Cieplutko
Polecam Ci to ciasto Krysiu chociaż jest karmelowe, a migdały ma tylko na wierzchu, ale jest pyszne 😊
Pozdrowionka 😊
istna rozpusta, smakowicie wygląda
Ślicznie dziękuję Aniu 😊
moje ukochane ciasto:)
Ja też je bardzo lubię, jest rewelacyjne 😊
mmm wygląda wspaniale 🙂
Dziękuję bardzo 😊
Idealne 🙂 Robię bardzo podobne, ale nie dodaję do masy mascarpone – ubijam kremówkę z cukrem pudrem i smietan fixami.
Kiedyś tez tak robiłam, a teraz zrezygnowałam z fixów i dodają mascarpone 🙂
Wspaniale ciasto, idealne dla mnie, wielbicielki karmelu 😉 az slinka leci i nie moge sie doczekac, kiedy go upieke!!! pozdrawiam Aniu 🙂
Ciasto smakuje mega pysznie 🙂 Polecam gorąco 🙂
Pozdrowionka 🙂
Rewelacyjne 🙂 Twoje ciasta zawsze niesamowicie kuszą 😀
Pięknie dziękuję 🙂 Bardzo mi miło 🙂
Aniu, zapisałam przepis i mam ochotę go zrobić, bo wygląda niesamowicie 🙂
Jest rewelacyjne, wypróbuj Krysiu 🙂
“Chodzi” za mną takie ciasto :), pycha!!!
Jest mega pyszne, skuś się i zrób 🙂
Wygląda obłędnie. Sama nie piekłam, ale przyjaciółka często piecze podobne i muszę przyznać, że jest wyborne!
Tak, smakuje świetnie 🙂
o pyszotka <3
Smakuje genialnie 🙂
super ciacho ,fajny krem lżejszy ja do tej pory robiłam masę budyniową
Z masą lub kremem budyniowym tez smakuje pysznie 🙂
Widziałam na Insta i FB, za każdym razem marzyła mi się 😀
Smakuje świetnie, polecam gorąco 🙂
Pyszne ciasto,aż ślinka cieknie na sam widok 🙂
Dziękuję ślicznie 🙂
Wygląda tak lekko i deliktanie! Aż ślinka cieknie, bo to moje smaki 😉
Bardzo się cieszę, że Ci się podoba 🙂
Aż ślinka leci na takie ciacho 😀
Smakuje obłędnie, polecam 🙂
Poproszę kawałeczek 🙂
Już kroję 😉
Wygląda obłędnie ale troche się boję tego gotowania karmelu…nigdy nie gotowałam i nie wiem, czy będę umiała..albo przypalę albo będzie za żadki… Ile tego ma być do wlania do ciasta???? Nie wiem..lubię nowości, pewnie kiedyś zaryzykuję..
Do ciasta dodaje się cały przygotowany z podanych składników karmel. Pilnować trzeba żeby się nie przypalił, ale jak będzie bardzo ciemny – ja taki ciemny lubię, to w cieście będzie co najwyżej bardziej wyczuwalny karmelowy smak, ale goryczki nie będzie.
Zgadzam się z tym, że jest to jedno z najlepszych ciast 🙂 To moje ulubione ciasto 🙂 Przepyszne ciasto 🙂
Pozdrawiam,
Patryk
Ja tez bardzo je lubię 🙂 Smakuje rewelacyjnie 🙂
Pozdrowionka 🙂
Robilam wszystko kak w przepisie. Karmel płynny, jajka b.dobre ubite . Niestety biszkopt wyszedl gumowaty.
Coś musiało być nie tak zrobione – ja również go robiłam, widać na zdjęciu i ciasto jest pyszne.
Dziś zrobiłam to ciasto. Wyszło pięknie. Trochę panikowalam z tym karmelem ale wyszedł. Jestem ciekawa jak smakuje ale poczekam do jutra.😀Ile dni można to ciasto w lodówce przechowywać. ?Czy 3 dni wytrzyma?
Tak, trzy dni będzie ok 🙂 U mnie tak długo nie stało, ale ciasto ( placek ) wytrzyma na pewno, bita śmietana 3 dni tez powinna 🙂
Krówka – arcymistrzostwo! Ale, jak na ten blog, to normalka 🙂 Ździwiły mnie tylko te trzy dni, które ma przetrwać ciasto. U mnie to niemożliwe. Chyba żeby zastosować jakieś radykalne środki typu kłóda na lodówkę 🙂