Ciasto Krówka z migdałami

Ciasto Krówka z migdałami
Ciasto Krówka z migdałami

Ciasto Krówka z migdałami to moim zdaniem jedno z lepszych ciast 🙂

Puszysty, delikatny biszkopt o karmelowy smaku, ale…bez dodatku miodu, przełożony kremem na bazie bitej śmietany, a wierzch to masa kajmakowa/krówkowa i prażone migdały.

Całość niesamowicie smaczne, lekka i słodka, ale nie przesłodzona.

Ciasto Krówka z migdałami świetnie sprawdzi się jako ciasto na każda okazję, ale i bez okazji smakuje rewelacyjnie.

Polecam 🙂

 

Przepis na blaszkę 24*24 cm.

 

SKŁADNIKI:

Karmel:

1/2 szklanki cukru

1 szklanka wody

1 łyżka soku z cytryny

Biszkopt:

5 jajek

3/4 szklanki cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 szklanki mąki pszennej

Krem:

330 ml śmietanki 30%

250 g serka mascarpone

2 lekko czubate łyżki cukru pudru

1 cukier waniliowy – opcjonalnie

Wierzch ciasta:

1 puszka masy kajmakowej/krówkowej ( 400 g )

50 g płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE:

Karmel – do garnka wsypać cukier i wlać pół szklanki wody, wymieszać i włączyć do gotowania na średniej mocy palnika ( od momentu włączenia do gotowania wody z cukrem nie mieszać! ).

Wodę z cukrem gotować do momentu aż zgęstnieje i nabierze złotego koloru. Karmel może zacząć twardnieć, ale rozpuści się w wrzącej wodzie ( jeśli biszkopt ma być ciemniejszy należy karmel gotować do czasu aż będzie brązowy ).

Do karmelu ostrożnie wlać pół szklanki wrzątku i sok z cytryny, mieszać gotując na małej mocy palnika do czasu aż karmel rozpuści się w wodzie.

Gotowy karmel przestudzić ( należy pamiętać aby w trakcie gotowania karmelu nie smakować ponieważ jest bardzo, bardzo gorący ).

Biszkopt – jajka wbić do misy robota kuchennego, dodać cukier i ubić na puszystą, jasną masę.

Mąkę pszenną połączyć z proszkiem do pieczenia i delikatnie dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać do połączenia składników.

Do tak przygotowanego ciasta ostrożnie wlewać chłodny karmel i delikatnie mieszać do połączenia.

Blaszkę ( 24*24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do blaszki ciasto.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem.

Piec około 40 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia, a następnie przekroić na dwa blaty.

Krem – śmietankę ubić dodając w trakcie ubijania cukier puder i opcjonalnie cukier waniliowy.

Podczas ubijania dodawać serek mascarpone, całość dokładnie połączyć.

Na jeden blat ciasta wyłożyć krem i nakryć drugim blatem ciasta.

Na wierzchu rozsmarować masę kajmakową/krówkową ( masa będzie łatwiej się rozsmarowywać na cieście jeśli zamkniętą puszkę zanurzy się na kilka minut w gorącej wodzie).

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, lekko przestudzić, a następnie wyłożyć na masę kajmakową.

Ciasto Krówka z migdałami najlepiej smakuje po schłodzeniu.

Ciasto Krówka z migdałami

Ciasto Krówka z migdałami

Ciasto Krówka z migdałami

 

119 odpowiedzi do “Ciasto Krówka z migdałami”

  1. Idealne dla takiego łakomczuszka jak ja 😀 Uwieeelbiam karmel, sama od podstaw nigdy ciasta-krówki nie robiłam – jedynie z pudełka 😉 Ale w smaku się na pewno nie umywa.

        1. Nie mam pojęcia co poszło nie tak, musiałabym widzieć krok po kroku, ale jedyną rzeczą, która mi się nasuwa na myśl to za mało ubite jajka lub za gęsty karmel.

        1. Tak jak jest w przepisie – jajka w całości. To nie jest typowy biszkopt przez dodatek karmelu, więc nie ma potrzeby ubijania osobno 🙂

  2. Jadłam u koleżanki i jest mega pyszne 🙂 wprawdzie nie wiem czy dokładnie wszystkie składniki są takie same ane wygląda identycznie 🙂 uwielbiam!

  3. To ciasto, ale w innej wersji znam i wiem, że jest pyszne. Przy nim zapomina się o liczeniu kg:) je się i już, jakie miłe chwile:)Aniu twoje wygląda tak apetycznie, szkoda że przez internet nie można się poczęstować, buziaki.

  4. Wygląda obłędnie ale troche się boję tego gotowania karmelu…nigdy nie gotowałam i nie wiem, czy będę umiała..albo przypalę albo będzie za żadki… Ile tego ma być do wlania do ciasta???? Nie wiem..lubię nowości, pewnie kiedyś zaryzykuję..

    1. Do ciasta dodaje się cały przygotowany z podanych składników karmel. Pilnować trzeba żeby się nie przypalił, ale jak będzie bardzo ciemny – ja taki ciemny lubię, to w cieście będzie co najwyżej bardziej wyczuwalny karmelowy smak, ale goryczki nie będzie.

  5. Dziś zrobiłam to ciasto. Wyszło pięknie. Trochę panikowalam z tym karmelem ale wyszedł. Jestem ciekawa jak smakuje ale poczekam do jutra.😀Ile dni można to ciasto w lodówce przechowywać. ?Czy 3 dni wytrzyma?

  6. Krówka – arcymistrzostwo! Ale, jak na ten blog, to normalka 🙂 Ździwiły mnie tylko te trzy dni, które ma przetrwać ciasto. U mnie to niemożliwe. Chyba żeby zastosować jakieś radykalne środki typu kłóda na lodówkę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.