Ciasto imbirowe z jabłkami

Ciasto imbirowe z jabłkami
Ciasto imbirowe z jabłkami

Ciasto imbirowe z jabłkami to prawdziwie jesienne ciasto 🙂

Pachnące imbirem, z lekką nutką gałki muszkatołowej i kardamonu, a całość świetnie komponująca się z jabłkami.

Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto, które umili jesienne popołudnia 🙂

Gorąco polecam 🙂

 

Przepis na blaszkę o wymiarach 22*32 cm

 

SKŁADNIKI:

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mąki krupczatki

1,5 szklanki cukru

1 łyżka domowego cukru waniliowego lub 1 mały cukier wanilinowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki kardamonu

1/2 szklanki oleju

1 łyżka soku z cytryny

3 jajka

1 szklanka mleka

3 jabłka ( 750 g )

Cukier puder

Asystentka Online – Twoja wirtualna asystentka

PRZYGOTOWANIE:

Jajka wbić do miski, dodać mleko, olej i sok z cytryny, a następnie dokładnie wymieszać.

Dodać mąkę pszenną i mąkę krupczatkę, wsypać proszek do pieczenia i sodę, cukier i cukier waniliowy lub wanilinowy, a także imbir, gałkę muszkatołową i kardamon.

Całość dokładnie wymieszać przy pomocy rózgi.

Jabłka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i obrać.

Pokroić w kostkę średniej wielkości usuwając gniazda nasienne.

Pokrojone w kostkę jabłka dodać do ciasta i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

Formę do ciasta ( 22*32 cm ) natłuścić i oprószyć tartą bułką lub mąką.

Do tak przygotowanej formy przełożyć ciasto imbirowe z jabłkami.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem i piec na funkcji grzania góra-dół przez 45 minut ( do suchego patyczka ).

Po upieczeniu wyjąć i wystudzić.

Ciasto imbirowe z jabłkami oprószyć cukrem pudrem.

Ciasto imbirowe z jabłkami

Ciasto imbirowe z jabłkami

Jakiś czas temu wspominałam Wam, że będzie nowy blog, na którym będę pisać co u Sławka.
Blog już od jakiegoś czasu istnieje.
Dzisiaj zamieściłam kolejny wpis.
Niestety wieści nie są takie jak bym chciała 🙁
Przegrywamy 🙁

68 Replies to “Ciasto imbirowe z jabłkami”

  1. Bardzo mnie zmartwiłaś i już idę czytać…. I jest mi tak smutno…. 🙁

    A co do ciasta to mimo iż za imbirem nie przepadam poczęstowałabym się… Aniu może pomyślisz o jakimś wegańskim cieście? :*

  2. Aniu, masz rację, ciasto akurat na jesień, pachnące i wilgotne, aż ślinka leci. Wczoraj koleżanka przyniosła pyszne brownie.
    teraz najlepiej się delektować, bo w święta już nie tak smakuje, za dużo naraz…

  3. Rzeczywiście jesienne ciasto Aniu. Od razu czuję jego zapach. I masz rację, przyprawy świetnie komponują się z jabłkami. Jak upiekę to opowiem o smaku. Pozdrawiam cie cieplutko 🙂

  4. Nie napiszę, ze będzie dobrze na zawsze! Ale będę się modlić, żeby było dobrze jak najdłużej, żeby znów się udało oszukać przeznaczenie i wyrwać kolejne wspólne miesiące i lata dla Was!

  5. Aniu, bardzo zmartwiłaś mnie wiadomością o pogorszeniu stanu zdrowia Twojego męża. Będę mocno trzymać kciuki, by nastąpiła poprawa.
    Serdecznie pozdrawiam:)

  6. Jak wielokrotnie pisałam uwielbiam słodycze, w tym ciasta. Tym razem jednak wypiek nie dla mnie. Ciast z owocami nie lubię, a imbir nie jest lubianą przeze mnie przyprawą. Wierzę jednak, że Ci którzy szarlotkę i przyprawy lubią, będą się ciastem zajadać, gdy zechcą je upiec. Pozdrawiam jesiennie, ale serdecznie i ciepło.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.