
Ciasto imbirowe z jabłkami to prawdziwie jesienne ciasto 🙂
Pachnące imbirem, z lekką nutką gałki muszkatołowej i kardamonu, a całość świetnie komponująca się z jabłkami.
Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto, które umili jesienne popołudnia 🙂
Gorąco polecam 🙂
Przepis na blaszkę o wymiarach 22*32 cm
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
1,5 szklanki cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego lub 1 mały cukier wanilinowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 szklanki oleju
1 łyżka soku z cytryny
3 jajka
1 szklanka mleka
3 jabłka ( 750 g )
Cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
Jajka wbić do miski, dodać mleko, olej i sok z cytryny, a następnie dokładnie wymieszać.
Dodać mąkę pszenną i mąkę krupczatkę, wsypać proszek do pieczenia i sodę, cukier i cukier waniliowy lub wanilinowy, a także imbir, gałkę muszkatołową i kardamon.
Całość dokładnie wymieszać przy pomocy rózgi.
Jabłka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i obrać.
Pokroić w kostkę średniej wielkości usuwając gniazda nasienne.
Pokrojone w kostkę jabłka dodać do ciasta i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Formę do ciasta ( 22*32 cm ) natłuścić i oprószyć tartą bułką lub mąką.
Do tak przygotowanej formy przełożyć ciasto imbirowe z jabłkami.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem i piec na funkcji grzania góra-dół przez 45 minut ( do suchego patyczka ).
Po upieczeniu wyjąć i wystudzić.
Ciasto imbirowe z jabłkami oprószyć cukrem pudrem.
Jakiś czas temu wspominałam Wam, że będzie nowy blog, na którym będę pisać co u Sławka.
Blog już od jakiegoś czasu istnieje.
Dzisiaj zamieściłam kolejny wpis.
Niestety wieści nie są takie jak bym chciała 🙁
Przegrywamy 🙁
Bardzo mnie zmartwiłaś i już idę czytać…. I jest mi tak smutno…. 🙁
A co do ciasta to mimo iż za imbirem nie przepadam poczęstowałabym się… Aniu może pomyślisz o jakimś wegańskim cieście? :*
Za jakiś czas pomyślę kochana, ale to za jakiś czas.
Ciasto brzmi pyszne 🙂 Chociaż za imbirem nie przepadam 😉
Nie każdy lubi 😊
Pyszne smaki na jesień! 🙂
Dziękuję ślicznie 😊
Aniu, masz rację, ciasto akurat na jesień, pachnące i wilgotne, aż ślinka leci. Wczoraj koleżanka przyniosła pyszne brownie.
teraz najlepiej się delektować, bo w święta już nie tak smakuje, za dużo naraz…
Z Święta za dużo wszystkiego i człowiek bardziej wybredny się robi 😉
Aniu, wszystko przeczytałam…Posyłam dobrą energię!
A ciasto świetne! Na pewno skorzystam z przepisu.
Dziękuję Aneczko 😘
Na pewno smakowite 🙂
Oj tak 😊
Rzeczywiście jesienne ciasto Aniu. Od razu czuję jego zapach. I masz rację, przyprawy świetnie komponują się z jabłkami. Jak upiekę to opowiem o smaku. Pozdrawiam cie cieplutko 🙂
Koniecznie daj znać.
Pozdrowionka 😊
Uwielbiam takie ciasta 🙂 Mniam 🙂
Ja również 😊
Aniu! Muszę kiedyś spróbować , Jeszcze nigdy nie jadłam ciasta z imbirem – Pozdrawiam Cieplutko – Krysia
Wypróbuj Krysiu, jest pyszne.
Pozdrawiam
Idealne ciasto do zjedzenia po spacerze 🙂
Zgadza się 😊
bardzo fajne ciasto, lubię takie
Ja również takie lubię 😊
Nie napiszę, ze będzie dobrze na zawsze! Ale będę się modlić, żeby było dobrze jak najdłużej, żeby znów się udało oszukać przeznaczenie i wyrwać kolejne wspólne miesiące i lata dla Was!
Dzięki Marzenko ❤❤❤
Fakt, imbir najlepszy jesienią 🙂
Dokładnie tak 😊
Kiedyś nie lubiłyśmy imbiru ale teraz w ciastach i ciasteczkach wręcz za nim przepadamy 🙂
Bardzo mnie to cieszy 😊
Wow! Brzmi jak spełnienie moich marzeń! 😉 Z chęcią takie zrobię i schrupię!
Zrób koniecznie 😊
Aniu, bardzo zmartwiłaś mnie wiadomością o pogorszeniu stanu zdrowia Twojego męża. Będę mocno trzymać kciuki, by nastąpiła poprawa.
Serdecznie pozdrawiam:)
Dziękuję Dorotko ❤
Pozdrawiam
Bardzo mi przykro i trzymam za Was mocno kciuki! Życzę Wam kochana dużo sił do walki. A ciasto jak zwykle wygląda obłędnie.
Dziękuję 😘
Staramy się być dzielni, ale łatwo nie jest ❤
Jak wielokrotnie pisałam uwielbiam słodycze, w tym ciasta. Tym razem jednak wypiek nie dla mnie. Ciast z owocami nie lubię, a imbir nie jest lubianą przeze mnie przyprawą. Wierzę jednak, że Ci którzy szarlotkę i przyprawy lubią, będą się ciastem zajadać, gdy zechcą je upiec. Pozdrawiam jesiennie, ale serdecznie i ciepło.
To bardzo specyficzne ciasto i trzeba lubić takie smaki 😊
Pozdrowionka 😊
To ciasto jest przepyszne :)!!!!
Dziękuję za przepis Aniu :)!!!
Cieszę się, że przypadło do gustu 😊
Przepyszne! Rodzinka sie zajadala wczoraj nim!:) A imbir – na jesien – idealny jako dodatek. Dzieki!
Dziękuję bardzo 😊 Cieszę się, że smakowało 😊
Ciasto imbirowe to akurat na ta porę roku 🙂 wygląda obłędnie
Dziękuję bardzo 😊
U mnie imbir tylko w napojach, w wypiekach coś się nie mogę do niego przekonać 😉
Wypróbuj, jest świetny jako dodatek do ciast i dań.
Pyszne ciasto Aniu 🙂
Dziękuję 😊
cisto imbirowe.. takiego jeszcze nie próbowaliśmy
Gorąco polecam, jest pyszne 😊
Imbir, kardamon i gałka muszkatołowa to idealna para z jabłkami. Pyszne i bardzo aromatyczne jesienne ciasto.
PS.
Aniu, trzymam za Was kciuki <3
Dzięki kochana ❤
Ależ to aromatyczne ciacho…idealne na te wszystkie chłody:D
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Dziękuję i również pozdrawiam 😊
Aniu ciasto idealne na każdą niepogodę ,i trzymam za was kciuki
Dziękujemy Tereniu 😘
Proste i pyszne ciasto!!! Trzymam za Was kciuki!!!
Dzięki Martuś 😘
Lubię imbir i ciasta imbirowe 🙂
Ja również 😊😊😊
Narobiłaś mi ochoty 😀
Bardzo mnie to cieszy 😊
Lubię imbir 🙂
Ja również 😊
Uwielbiam to ciasto. Akurat wczoraj piekłam je, dziś już nie ma.
Jest przepyszne 😉
Jest mega 😊😊😊
U mnie jabłka zawsze w parze z cynamonem. Muszę spróbować z imbirem.
Wypróbuj, smakuje świetnie 😊
Wygląda smakowicie a samo połączenie składników sprawia, że to ciasto musi być pyszne 🙂
Jest genialne, polecam 😊