Ciasto francuskie z szafranem i curry

Ciasto francuskie z szafranem i curry
Ciasto francuskie z szafranem i curry

Ciasto francuskie z szafranem i curry to bardzo smaczne danie, które świetnie sprawdzi się jako przekąska lub kolacja.

Ciasto nadziane jest pysznym farszem z mięsa mielonego, brązowych pieczarek i papryki, a całość doprawiona curry i szafranem.

Ciasto francuskie z szafranem i curry przygotujecie w mniej niż godzinę, więc to kolejny plus 🙂

Polecam wypróbować 🙂

 

Przepis na około 10 kawałków ciasta francuskiego z szafranem i curry.

 

SKŁADNIKI:

1 cebula

1 łyżka oleju

100 g pieczarek brązowych

1/2 czerwonej papryki

200 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

1 płaska łyżeczka curry

5 nitek szafranu

sól

czarny pieprz mielony

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 jajko

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.

Pieczarki opłukać, osuszyć i pokroić w kosteczkę.

Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w kosteczkę.

Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć posiekaną cebulę, zeszklić.

Dodać mięso i całość podsmażyć, następnie dodać pieczarki i pokrojoną czerwoną paprykę.

Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym, dodać curry i szafran, podsmażać na małym ogniu, następnie przestudzić.

Płat ciasta francuskiego rozwinąć, wyłożyć na nim farsz i zwinąć, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.

Ciasto francuskie z szafranem i curry przesmarować jajkiem i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć  blaszkę z ciastem i piec przez 20 minut ( do zarumienienia ) na funkcji grzania góra-dół.

Ciasto francuskie z szafranem i curry smakuje świetnie zarówno na gorąco jaki na zimno 🙂

Ciasto francuskie z szafranem i curry

Ciasto francuskie z szafranem i curry

Ciasto francuskie z szafranem i curry

120 Replies to “Ciasto francuskie z szafranem i curry”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.