Ciasto cappuccino bez pieczenia

Ciasto cappuccino bez pieczenia
Ciasto cappuccino bez pieczenia

Ciasto cappuccino bez pieczenia to bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto na bazie bitej śmietany.

Pyszny smak cappuccino, bita śmietana, a całość na spodzie z czekoladowych herbatników 🙂

Idealne ciasto dla miłośników ciast kawowych i czekoladowych 🙂

Ciasto cappuccino bez pieczenia rewelacyjnie sprawdzi się w upalne dni 🙂

Zachęcam do przygotowania 🙂

 

Przepis na formę o wymiarach 27*18 cm

 

SKŁADNIKI:

Masa cappuccino:

500 ml śmietanki 30%

2 łyżki żelatyny

1/2 szklanki gorącej wody

100 g cappuccino czekoladowego

3 łyżki cukru pudru

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki

2 fixy

3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

250 g czekoladowych herbatników

kakao do oprószenia

płatki migdałów do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Formę ( 27*18 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia.

Dno tak przygotowanej formy wyłożyć warstwą czekoladowych herbatników.

Masa cappuccino – żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącej, ale nie wrzącej wodzie, a następnie przestudzić.

Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem, a następnie do ubitej śmietany dodać czekoladowe cappuccino i dokładnie połączyć.

Chłodną żelatynę zahartować łyżką bitej śmietany połączonej z cappuccino i dokładnie wymieszać.

Dodać do pozostałej ubitej śmietany i dokładnie połączyć.

Masę wyłożyć na czekoladowych herbatnikach i wyrównać.

Na masę ułożyć kolejną warstwę herbatników lekko je docisnąć.

Ciasto cappuccino bez pieczenia odstawić do lodówki.

Masa śmietanowa – zimną śmietankę ubić dodając podczas ubijania cukier puder i fixy do śmietany.

Wyłożyć na warstwie herbatników, wyrównać lub utworzyć prążkowany wzór.

Ciasto cappuccino bez pieczenia schłodzić.

Przed podaniem oprószyć kakao i udekorować płatkami migdałów.

Ciasto cappuccino bez pieczenia

Ciasto cappuccino bez pieczenia

Ciasto cappuccino bez pieczenia

112 odpowiedzi do “Ciasto cappuccino bez pieczenia”

    1. Jestem pewna, że by im smakowało ale abym ja mogła je spróbowac musiałabym je chociaż przerobić na wege a niestety agaru u siebie nie kupię 🙁 Chyba, że masz inne pomysły na zastąpienie żelatyny?

      PS Gdyby się udało być może chociaż trochę polubiłabym ciasta z masami, bo te od najmłodszych lat mi nie smakują (z całym szacunkiem i sympatią do Ciebie i Twojego przepisu). Dlatego nigdy nie jadłam tortów, najwyżej skubnełam 😉

      1. Ja również nie przepadam za tortami z taką ciężką kremową masą, ale kremy budyniowe bardzo lubię, a do tortów często używam bitej śmietany 😊
        Jako zamiennik żelatyny to tylko agar przychodzi mi do głowy, ale w niektórych ciastach można z niego zrezygnować i użyć fix do śmietany. Masa nie będzie tak stabilna jak powinna, ale smaczne będzie na pewno.

  1. Aniu! Uwielbiam wszystkie ciasta , Ale teraz w te upały najlepiej smakują właśnie te bez pieczenia, Cappuccino Wygląda smakowicie – Pozdrawiam Serdecznie – Krysia

  2. W upalne dni najlepszy pomysł na ciasta bez pieczenia. Wspaniałe ciasto. Bardzo lubię takie. Kiedyś robiłam podobne. Och, chyba zrobię takie, bo dawno nie jadłam, ale smak pozostał….
    Miłego weekendu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.