Ciasto Bounty

Ciasto Bounty
Ciasto Bounty

Ciasto Bounty to wyśmienite ciasto w smaku do złudzenia przypominające znane batoniki kokosowe.

Czekoladowy biszkopt i kokosowa masa, a całość udekorowana polewą czekoladową i posypana wiórkami smakuje wybornie.

Ciasto Bounty nie jest skomplikowane w przygotowaniu, ale musi kilka godzin poleżeć w lodówce, aby masa kokosowa zrobiła się twarda i łatwo było ciasto kroić.

 

Przepis na blaszkę 24*24 cm

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

3 jajka

3 łyżki cukru

3 czubate łyżki mąki pszennej

1 czubata łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka oleju

Masa kokosowa:

2 szklanki mleka

1/2 szklanki cukru

1 łyżka domowego cukru waniliowego extra  lub 1 cukru wanilinowego

250 g wiórków kokosowych

200 g masła

Poncz:

1/4 szklanki mocnej, lekko słodkiej herbaty

Polewa czekoladowa:

100 g czekolady deserowej

100 g czekolady mlecznej

1 łyżka masła

1 czubata łyżka śmietany 18%

wiórki kokosowe do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto – jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę.

Mąkę pszenną połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia.

Suchą mieszankę partiami dosypać do masy jajecznej i miksować na najniższych obrotach do połączenia składników.

Wlać olej i ponownie na najniższych obrotach zmiksować tylko do połączenia.

Blaszkę ( 24*24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia – tylko dno, boki pozostawić suche i bez papieru.

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni.

Czekoladowe ciasto włożyć do piekarnika i piec 15-20 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu biszkopt wyjąć i wystudzić.

Masa kokosowa – mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym lub wanilinowym.

Na wrzące mleko wsypać wiórki kokosowe i stale mieszając gotować do odparowania płynu – około 15 minut.

Ugotowaną masę zdjąć z ognia i do gorącej dodać masło.

Mieszać do rozpuszczenia masła i dokładnego połączenia z wiórkami, a następnie przestudzić.

Biszkopt nasączyć zimnym naparem herbaty, a następnie wyłożyć chłodną masę kokosową.

Górę ciasta Bounty wyrównać, schować do lodówki na około dwie godziny.

Polewa czekoladowa – masło i śmietanę włożyć do garneczka, dodać połamaną czekoladę mleczną i deserową, a następnie na małym ogniu podgrzewać do rozpuszczenia składników i dokładnego połączenia.

Polewę przestudzić i wyłożyć na ciasto.

Ciasto Bounty udekorować wiórkami kokosowymi.

Ciasto Bounty

Ciasto Bounty

Ciasto Bounty

5 Replies to “Ciasto Bounty”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.